Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa ogórkowa w 4 minuty

Aktualizacja: 10 cze, 2020 · Opublikowany: 18 mar, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa ogórkowa w 4 minuty jak to możliwe? Możliwe, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami garnka zwanego szybkowarem. Gotowanie z takim garnkiem to oszczędność czasu i pieniędzy. I co bardzo istotne podczas gotowania w takim garnku nie tracimy cennych składników, które uciekają podczas klasycznego gotowania. Gotowanie w szybkowarze jest idealne dla mam, które mają gromadkę dzieci do wykarmienia lub osób, którym brak czasu na pichcenie. Prawdę mówiąc, przygotowanie potrawy trwa dłużej niż samo gotowanie:). Oczywiście, jeśli nie macie takiego garnka, można zupę przygotować w zwykłym garnku, będzie również pyszna, choć trzeba będzie trochę dłużej na nią poczekać.

Zupa ogorkowa w 4 minuty
Zupa ogórkowa w 4 minuty
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍖 Opcja na rosole
  • 🌿 Jakie dodatki
  • 🥣 Inne zupy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1,5 l wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni pietruszki
  • 30 g selera
  • 100 g kaszy pęczak
  • domowa vegeta do smaku
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebulka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • śmietana 18 %
  • koperek świeży

🔪 Instrukcje

  • Warzywa, ogórki kiszone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Cebulkę przypiec nad palnikiem, powinna się przypalić, zupa będzie miała niepowtarzalny smak. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie przyprawy, kaszę, cebulę, starte warzywa wraz z ogórkami. Dodać oliwę, garnek zamknąć pokrywą, nastawić pokrętło ciśnienia w pozycji 1.
  • Kiedy wskaźnik pokaże, że ciśnienie w garnku osiągnęło odpowiednią wartość, zmniejszyć ogień i nastawić czas na 4 minuty. Po 4 minutach wyłączyć ogień, przestawić pokrętło w pozycji obniża ciśnienia.
  • Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę.
  • Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków.
  • Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek.

🍖 Opcja na rosole

Mój przepis jest na zupę wegetariańską, ale możecie przygotować ją na rosole. Chcąc przygotować wersję zupy na mięsie, trzeba dodać do wody na przykład 3 skrzydełka z kurczaka, korpus lub szponder wołowy. Oczywiście zupa na mięsie będzie potrzebowała więcej czasu niż wegetariańska wersja.

🌿 Jakie dodatki

Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup i bardzo często przygotowuje ją, oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Ciekawa jestem, jakie są Wasze sposoby na przygotowanie takiej zupy i jakich dodatków używacie. Lubicie ogórkową z ziemniaki czy z kaszą? Zaprawiacie śmietaną czy może jogurtem? Jakich przypraw używacie najczęściej bazylii czy oregano, a może klasycznie świeży koperek? Podzielcie się własnymi sekretami na najlepszą zupę ogórkową nie koniecznie w 4 minuty.

🥣 Inne zupy

Zupa ogórkowa jest wspaniała, ale może będziecie chcieli spróbować innych równie pysznych zup. Zapraszam częstujcie się, przepisy są poniżej.

  • zupa kurkowa
    Zupa kurkowa
  • zupa pomidorowa
    Zupa pomidorowa
  • zupa cebulowa-francuska
    Zupa cebulowa francuska
  • Zupa szczawiowa
    Zupa szczawiowa

📖 Przepis

Print Pin
4,67 z 3 głosów

Zupa ogórkowa w 4 minuty

Pyszna i bardzo prosta zupa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 4 minuty minuty
Całkowity czas 19 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 l wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni pietruszki
  • 30 g selera
  • 100 g kaszy pęczak
  • domowa vegeta (do smaku)
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mała cebulka
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 liść laurowy
  • śmietana 18 %
  • koperek (świeży)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa, ogórki kiszone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Cebulkę przypiec nad palnikiem, powinna się przypalić, zupa będzie miała niepowtarzalny smak. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie przyprawy, kaszę, cebulę, starte warzywa wraz z ogórkami. Dodać oliwę, garnek zamknąć pokrywą, nastawić pokrętło ciśnienia w pozycji 1.
  • Kiedy wskaźnik pokaże, że ciśnienie w garnku osiągnęło odpowiednią wartość, zmniejszyć ogień i nastawić czas na 4 minuty. Po 4 minutach wyłączyć ogień, przestawić pokrętło w pozycji obniża ciśnienia.
  • Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę.
  • Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków.
  • Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek.
  • Smacznego!
Zupa ogorkowa w 4 minuty

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    11 stycznia, 2018 at 9:38 am

    super z obiecaną kostką ” domowej roboty”. Kostka rosołowa to niezdrowa chemia,ale od czasu do czasu…”ułatwia” zycie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 stycznia, 2018 at 11:35 am

      Nawał pracy nie pozwolił mi jeszcze na przygotowanie wpisu z kastą domowej roboty, ale po feriach na pewno się za to zabiorę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Ilona napisał

    01 września, 2017 at 2:29 pm

    rozumiem, że to "zdrowe i domowe gotowanie" opiera się na ładunkach chemicznych - tgz. kostkach rosołowych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2017 at 4:26 pm

      Wyjaśniam 🙂 Kostka rosołowa znalazła się w przepisie nie przez przypadek. Do tego przepisu miał być dołączony link do przepisu na kostkę rosołową, ale skleroza nie boli...przyznaję, zapomniałam o tym 🙁 Dziękuję bardzo za przypomnienie mi o kostce, niebawem nadrobię zaległości i opublikuje na nią przepis. Tymczasem proponuję, zamiast kostki zastosować vegete. Podaję link do przepisu Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.