Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Babki

Babka drożdżowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 21 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Każde święta mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce, tłusty czwartek pączki i faworki, a Wielkanoc mazurki i serniki ... Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie. Jest to jeden przepis na ciasto, ale wykończone jest na dwa różne sposoby. Pierwsza babka to najpopularniejsza babka lukrowana oblana błyskawicznym lukrem cytrynowym. Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować i wybrać!

babka drozdzowa
Babka drożdżowa

Sukcesem do udanego ciasta drożdżowego jest długie wyrabianie ciasta, bo to dzięki długiemu wyrabianiu babka jest bardzo delikatna i lekka. Można odnieść wrażenie, że utkana jest z maleńkich pęcherzyków powietrza. Babka odpowiednio przechowana zachowa świeżość przez kilka dni, smacznego!

📖 Przepis

babka drozdzowa
Print Pin
5 z 3 głosów

Babka drożdżowa

Puszysta, aromatyczna babka drożdżowa
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 2
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
  • 4 średnie jajka
  • 50 ml mleka
  • 120 g masła
  • 1 szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy)
  • 60 g rodzynek (+ rum do namoczenia ich)

Składniki na poncz dla 1 babki

  • 20 g cukru
  • 100 ml rumu
  • 100 ml wody
  • skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy)

Składniki na lukier

  • sok z około ½ cytryny
  • cukier puder (tyle ile wchłonie sok z cytryny)
  • otarta skórka z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W garnuszku podgrzać 50 ml mleka (powinno być letnie) w mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżka mąki, rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Rodzynki zalać rumem i odstawić, można zrobić to na kilka godzin przed zagniataniem ciasta. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier oraz otartą skórkę z cytryny wymieszać (jeśli stosujecie drożdże suche również należy dodać je, a pominąć punkt 1), do mąki i wymieszać z mąką.
  • W środku składników sypkich zrobić dołek wlać do niego aktywny zaczyn i roztrzepana jajka, ciasto wyrabiać około 5 minut przy pomocy końcówki typu hak.
  • Następnie do ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, dodajemy namoczone rodzynki, które wcześniej należy odcisnąć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego oraz posypać odrobiną mąki, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż dokładnie połączy się z masłem i stanie się delikatne, gładkie i elastyczne.
  • Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony blat, wyrabiamy chwilę, a następnie dzielimy ciasto na dwie części, ja użyłam formy większej o pojemności 1 i ½ l i drugiej małej o średnicy i pojemności 0,5 l, dobierając formę zwróćcie uwagę ile ciasta jest w misce po wyrośnięciu.
  • Formy wysmarować masłem i obsypać mąką, wypełnić do ⅓ ich wysokość jeśli ciasta będzie więcej najprawdopodobniej wyjdzie ponad formę podczas pieczenia.
  • Ciasto jest dość gęste i może to utrudniać wypełnianie formy, najlepiej z ciasta odrywać małe kawałki i umieszczać je na dnie formy, należy postarać się, aby ciasto było rozłożone równomiernie.
  • Formy z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z opcją termoobiegu lub około 190-195 st C bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte babki wstawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 - 25 minut w zależności od wielkości ciasta, przed wyjęciem możecie sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wkłuwając patyczek do szaszłyków jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy ciasto jest już upieczone i można wyjąć je z piekarnika.
  • Piekąc ciasto w dwóch różnych formach, to mniejsze trzeba wyjąć wcześniej. Po upieczeniu wyjmujemy babki na kratkę i studzimy.
  • W rondelku rozgrzać składniki na poncz, gotować do chwili rozpuszczenia się cukru, odstawić do przestudzenia.
  • Do miseczki wcisnąć sok z cytryny, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o takiej konsystencji która pozwala pomalować babkę, w razie gdyby był zbyt gęsty dodajcie kilka kropel soku z cytryny.
  • Drugą babkę (kiedy jest jeszcze letnia) należy zanurzyć w ciepłym ponczu najlepiej nalać poncz do miski o płaskiem dnie i włożyć do niej babkę po chwili przekręcić ją do góry nogami, aby cała równomiernie nasiąkła, czynność powtórzyć, przekręcając bakę bądźcie ostrożni, aby niepękła, babkę należy wyjąć na kratkę i pozwolić jej na ocieknięcie z nadmiaru ponczu, przechowywać pod kloszem.
  • Smacznego!
babka drozdzowa
Babka drożdżowa
babka drozdzowa
Babka drożdżowa
babka drozdzowa
Babka drożdżowa
babka drozdzowa
Babka drożdżowa
babka drozdzowa
Babka drożdżowa

Więcej Przepisy na babki

  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • zielona babka ucierana
    Zielona babka ucierana

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.