Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kruche ciasta

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 4 wrz, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta.

Dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami! Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty! Delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Na cieście spoczywają smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty. Dzięki tym przyprawą brzoskwinie są jeszcze lepsze. Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze!

Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania. Długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta!

Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz.  Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący. Przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia. Idealna grubość spodu to 3-4 mm. Smacznego!

📖 Przepis

kruche ciasto z brzoskwiniami
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z pysznymi brzoskwiniami czy może być lepszego do kawki?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki pszennje krupczatki
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów

Dodatkowo

  • 1 ½ kg brzoskwiń
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki.
  • Z brzoskwiń pozbyć się pestek, pokroić na 4 lub 6 części. Pokrojone brzoskwinie włożyć do głębokiej patelni lub rondla dodać cukier, smażyć przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy brzoskwinie zaczną częściowo rozpadać się dodać pozostałe składniki czyli przyprawy, a na sam koniec zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 - 2 łyżkach wody, zagotować i zdjąć z ognia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie porcje 60/40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć spód ciasta widelcem, pamiętajcie o tym, aby wyłożyć również ciastem boki formy na wysokość około 1 cm.
  • Spód ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12 minut po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na całej jego powierzchni przesmażone brzoskwinie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozsypać je na wierzchu ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, piec przez około 35 do 40 minut.
  • Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem najlepiej w towarzystwie gałki lodów 🙂
  • Smacznego!
  • kruche ciasto z brzoskwiniami
  • kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami

Więcej Przepisy na kruche ciasta

  • kruche ciasto z rabarbarem i beza
    Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką
  • sliwki na kruchym spodzie
    Śliwki na kruchym spodzie
  • ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
    Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Czerwony Szafirek napisał

    17 września, 2015 at 6:51 pm

    Hej, trafiłam do Ciebie parę dni temu szukając przepisu na domowy chleb. Zakwas się robi, a ja tymczasem wypróbowuję ciasto z brzoskwiniami.
    Bardzo mi się u Ciebie podoba, zostaję na dłużej :). pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 września, 2015 at 9:42 pm

      Witam serdecznie 🙂 Ciasto z brzoskwiniami gorąco polecam! A jak tylko zakwas będzie gotowy to zapraszam po przepisy na domowe chlebki. Przypominam, zakwas dokarmiaj mąka żytnią razową-grubą 😉 będzie mocny i uniesie każdy chleb! Pozdrawiam.

      Odpowiedz
      • Czerwony Szafirek napisał

        18 września, 2015 at 4:32 pm

        Ciasto super :). Jak myślisz, czy gdybym uduszone brzoskwinie, tak jak do ciasta--zamknęła w słoikach na zimę , to przetrwałyby? A może masz inny przepis?

        Co do zakwasu, czy z białej żytnie nie uda się go zrobić?

        Odpowiedz
      • Anna napisał

        18 września, 2015 at 10:19 pm

        Jeśli chodzi o zakwas z białej żytniej mąki, to niestety się nie uda 🙁 musi być razowa. Brzoskwine możesz zamknąć w słoikach tylko daj więcej cukru i po przełożeniu do słoików poddaj je pasteryzacji żeby się nie popsuły:) Niedługo opublikuje jakieś przetwory brzoskwiniowe 🙂

        Odpowiedz
        • Czerwony Szafirek napisał

          19 września, 2015 at 8:30 am

          Przepraszam za tyle wiadomości. Jeśli możesz, to proszę, usuń te dwie niepotrzebne.

          Dziękuję za odpowiedź, brzoskwinie miałam zamiar pasteryzować, a zakwas ma dziś ostatnie dokarmianie i już się nie mogę doczekać na swój chlebek. 🙂

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            19 września, 2015 at 8:34 am

            W takim razie życzę smacznego:)

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.