Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Makowiec II

Aktualizacja: 2 gru, 2018 · Opublikowany: 20 gru, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym!

W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami go nacinamy i skręcamy, więc nic złego już stać się nie może 🙂 Makowiec jest rewelacyjny, ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych ciast, jest puszyste, elastyczne i wilgotne. Dzięki syropowi cukrowemu jest jeszcze lepsze i dłużej zachowuje świeżość. Przy przechowaniu pamiętajmy o odpowiednim zabezpieczeniu ciast przed wysychaniem. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub pod przykryciem, można również owinąć w folię spożywczą, ciasto dłużej zachowa świeżość i nie obeschnie. Gorąco polecam!

📖 Przepis

makowiec II
Print Pin
5 z 4 głosów

Makowiec II

Szybki przepis na wspaniały makowiec nasączony syropem cukrowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 270 g mąki pszennej (odrobina do podsypania)
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka skórki z cytryny (otartej)
  • 75 g masła (miękkiego)
  • 2 śerdnie jajka (małe)
  • 60 ml wody
  • 1 szczypta soli

Składnki na masę makową

  • 110 g mielonego maku
  • 1 łyżka masła (miękkiego)
  • 30 g żurawiny (siekanej lub fig, rodzynek ...)
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g batonika marcepanowego (w czekoladzie posiekanego)
  • 20 g orzechów laskowych (włoskich lub migdałów drobno siekanych)
  • 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 białko

Składniki na syrop

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 ml wody
  • 1 łyżka skórki z cytryny (otartej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie masy makowej

  • Białko ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Do miski wsypać mielony mak i zalać go gorącą wodą, przykryć i odstawić na 20-30 minut, po tym czasie odcisnąć dokładnie z wody można zrobić to przy pomocy gazy, na sitko wyłożyć gazę, wylać mak, uformować sakiewkę i odcisnąć wodę, mak przełożyć do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, na koniec dodać ubite białko delikatnie wymieszać. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać.
  • Do mieszania ciasta drożdżowego używamy końcówki typu hak!
  • Do składników sypkich dodać (nie przerywając pracy miksera) jajka i wodę, wyrabiać ciasto na średnich obrotach około 2 minuty.
  • Po tym czasie dodać sól i pokrojone na kawałeczki miękkie masło, ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minut na średnich obrotach, ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  • Podczas wyrabiania należy zeskrobać resztki ciasta ze ścianek miksera obsypując je odrobiną mąki, całe ciasto powinno odkleić się od ścianek miski miksera podczas wyrabiania.
  • Dużą miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, minimalny czas chłodzenia ciasta w lodówce to 8 godzin.
  • Tuż przed pieczeniem przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm.
  • Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowaną masę makową, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu.
  • Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy i zwarty rulon gładząc go dłońmi.
  • Ostrym nożem przekroić rulon na pół - wzdłuż, nie docinać do końca ciasta, zostawiając tym samym końcówki rulonu całe, a następnie skręcić świderek, zaplatając dwa kawałki ciasta jeden nad drugim, koniec świderka skleić razem, podwinąć sklejoną część pod spód ciasta, delikatnie przenieść ciasto do przygotowanej foremki.
  • Jeśli wyda się Wam to zbyt trudne to można uformowany rulon w całości przenieść do formy (ułożyć zlepieniem do dołu) i ukiśnie naciąć dwa razy wierch ciasta, to chyba łatwiejszy i wygodniejszy sposób 🙂
  • Formę przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 do 35 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, a z termoobiegiem 170 st C.
  • Ciasto pieczemy przez 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Podczas pieczenia ciasta przygotować syrop cukrowy:
  • Do rondla wlać wodę dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia i wystudzić.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika pomalować syropem, należy wykorzystać do tego cały przygotowany syrop, kiedy ciasto przestygnie, wyjąc je z formy chwytając za papier i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
makowiec II
makowiec II

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Comments

No Comments

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.