Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik na zimno z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 24 cze, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na coś pysznego, może sernik na zimno? Pogoda tropikalna za oknem i z pewnością nikt z Was nie chce spędzać wiele czasu w kuchni piekąc ciasta. W tej wersji wystarczy zmieszać składniki wstawić do lodówki, a po chwili chłodzenia można rozkoszować się smakiem pysznego sernika. Konsystencja jest idealna, delikatna i kremowa i nie przypomina on  serników z serka homogenizowanego z dużą ilością żelatyny lub galaretki. Ten sernik  jest bardziej jak mus delikatny i rozpływający się w ustach, polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Sernik na zimno z truskawkami

Lekki serniczek na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 lub 30 %
  • 5 łyżek łyżek fruktozy (lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej)
  • 3 łyżki żelatyny
  • skórka otarta z ½ cytryny i sok z niej
  • około szklanki dojrzałych truskawek
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia.
  • Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć.
  • Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej.
  • Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając w masę.
  • Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 ml do 400 ml, wystudzić. Po godzinie wylać zimną galaretkę na wierzch sernika, przykryć folią spożywczą, sernik schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • Przed podaniem odciąć brzegi sernika do formy nożem, odpiąć obręcz, pokroić na porcje. Smacznego!

📋 Notatki

Sernik przechowujemy w lodówce, wyjmujemy z niej tuż przed podaniem:)
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:25 pm

    mozna zamiast serka mascarpone uzyć sera białego z wiaderka ?

    Odpowiedz
  2. Patka napisał

    09 stycznia, 2014 at 5:20 pm

    a czym mozna zastąpić serek mascarpone ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2014 at 5:27 pm

      Oczywiście można, ważne aby był gładki bez grude. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    24 czerwca, 2013 at 7:42 pm

    Zachwycający 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2013 at 10:47 pm

      Polecam, smak przetestowałam na wielu osobach i bardzo wszystkim smakowało :))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.