Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z borówkami RAW

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 9 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sernik z borówkami raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia i gotowania? Oczywiście, że jest to możliwe, a na dodatek deser jest bez cukru i glutenu wystarczy kilka ogólnodostępnych składników 15 minut pracy i deser gotowy! Właściwie to nie wiem, czy powinnam używać określenia ciasto lub sernik, bo przypomina to raczej pewnego rodzaju batonik. W kuchni raw-wegańskiej tak właśnie nazywa się tego typu słodkości więc i ja pozwoliłam sobie na użycie nazwy sernik.

sernik z borowkami - raw
Sernik z borówkami RAW

Spód przygotowałam z mielonych orzechów nerkowca z dodatkiem daktyli i odrobiny oleju kokosowego. Orzechy przed zmieleniem można również uprażyć na suchej patelni będą jeszcze lepsze, choć przepis nie będzie już w stylu Raw, ale warto spróbować. Masa "serowa" przygotowana jest również z orzechów nerkowca, orzechów wcześniej namoczonych. Orzechy po odcedzeniu mielimy z dodatkiem syropu z agawy lub syropu klonowego, syropy te można zastąpić miodem. Do tego odrobina soku z cytryny, olej kokosowy i mielone wiórki kokosowe, a na wierzch układamy borówki amerykańskie i deser gotowy. Zdrowy i bardzo smaczny deser powinien posmakować nie tylko osobom na diecie wegańskiej, ale i wszystkim, którzy lubią rozkoszować się wspaniałymi smakołykami. Gorąco polecam, wypróbujcie!

📖 Przepis

sernik z borowkami - raw
Print Pin
5 z 2 głosów

Sernik z borówkami RAW

Zdrowy bezglutenowy i bezcukrowy deser w wersji "surowej", czyli RAW. Pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na spód

  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ⅓ szklanki suszonych daktyli (bez pestek)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na masę "serową"

  • ¾ szklanki orzechów nerkowca
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ¼ laski wanilii (ziarenka wyskrobane z niej, można pominąć)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka borówek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera włożyć orzechy i daktyle rozdrobnić, orzechy powinny być pokrojone na kawałeczki wielkość nasion słonecznika lub trochę mniejsze, na koniec dodać olej i jeszcze raz wymieszać
  • Przygotować pasek folii spożywczej, która włożymy na spód formy, na środek wyłożyć przygotowaną masę uformowaną wcześniej w kulę, kulkę z masy orzechowej przykryć drugim kawałkiem folii spożywczej, rozwałkować wałkiem na placek o średnicy odpowiadającej waszej mini foremce (u mnie była to foremka o średnicy 14 cm) plus na boki około 2,5 - 3 cm
  • Rozwałkowany placek wyłożyć na spód foremki delikatnie docisnąć do spodu i boków, teraz można zdjąć folię z góry lub pozostawić ją do chwili schłodzenia, wstawić formę do zamrażalnika na czas przygotowanie wkładu

Przygotowanie masy

  • Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy do chwili, kiedy wiórki zaczną zmieniać się w tłustą masę
  • Namoczone nerkowce odcedzić i umieścić w malakserze, dodać olej kokosowy, zmielone wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy i ewentualnie ziarenka z wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę, masa nie powinna mięć wyczuwalnych kawałków orzechów
  • Gotową i gładką masę wyłożyć na schłodzony spód (jeśli nie zdejmowaliście wcześniej folii, która pozostała na wierzchu spodu, należy teraz ją zdjąć), ugnieść i wyrównać masę
  • Jeśli brzegi wystają ponad masę "serową" należy zagiąć brzegi na wierzch, na wierzchu rozłożyć borówki jedna obok drugiej
  • Formę z ciastem włożyć do lodówki, schłodzić przez około 6 godzin w lodówce
  • Smacznego!

📋 Notatki

Porcja sernika jest niewielka dlatego użyłam maleńkiej tortownicy o średnicy 14 cm jeśli nie macie tak małej możecie sernik przygotwać w misce lub innym naczyniu o małej średnicy. Ważne jest, żeby wyłożyć naczynie folią spożywczą, która pozwoli w łatwy sposób wyjąć gotowe już ciasto. Forma może być mniejsza około 12 cm, ale nie zalecam większej niż 14 cm ponieważ sernik będzie zbyt niski!
Orzechy nerkowca można namoczyć przez noc w dwukrotnie większej ilości zimnej wody lub też w wersji ekspresowej, można namoczyć orzechy w letniej wodzie przez około 3 godziny.
Sernik przechowujemy w lodówce!
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
Sernik z borówkami RAW
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
  • sernik z borowkami - raw
Sernik z borówkami RAW

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.