Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort Mojito

Aktualizacja: 3 lip, 2020 · Opublikowany: 10 kwi, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wystarczy kilka dni pięknej wiosennej pogody, żeby z ziemi wychyliły się świeże soczyste listki mięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie, a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu przygotowanego z rum i soku z limonki poncz naprawdę niesamowicie podkręca smak tortu i jest to wersja dla dorosłych 😉 Ważna rzecz, limonki nie zamieniajcie na cytrynę, cytryna niestety nie da tego smaku i aromatu, o który dziś nam chodzi i to samo dotyczy rumu. Orzeźwiające nuty limonki i mięty w lekkim kremie pomiędzy puszystymi warstwami biszkoptu to po prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink, można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego!

📖 Przepis

tort mojito
Print Pin
5 z 2 głosów

Tort Mojito

Cudowny lekki biszkopt z rewelacyjnym kremem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Kalorie 485kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 średnich jajek (w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (typ 450 czyli tortowa)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 dużej limonki i sok z niej
  • 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • ½ szklanki luźno upakowanych liści mięty
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru + 2 łyżki gorącej wody)

Dodatkowo

  • 100 ml rumu
  • 1 sztuka limonki - sok i skórka z niej
  • 40 ml wody
  • 100 g białej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita, dodać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski lub na talerz przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 blaty.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, którą należy ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
  • Listki mięty drobno posiekać, a następnie delikatnie ugnieść, żeby mięta puściła sok i zapach.
  • Żelatynę, lub agar rozpuścić tak, jak poleca producent.
  • Do miski włożyć serek mascarpone, skórkę z limonki, przygotowaną miętę, całość krótko zmiksować, następnie dodać pozostały cukier i ponownie delikatnie zmiksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę, a na koniec rozpuszczoną żelatynę lub agar oraz sok z limonki.
  • W szklance przygotować poncz do nasączenia biszkoptu,  z limonki, wody i rumu.
  • Pierwszą warstwę biszkoptu położyć na paterę lub talerz, delikatnie nasączyć całą powierzchnię ponczem, następnie nałożyć kilka łyżek kremu i przy pomocy długiego noża rozprowadzić równą warstwę (około 3-4 mm), przykryć kolejnym płatem biszkoptu, powtórzyć czynność, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim blatem biszkoptu wcześniej nasączonym.
  • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, posypać startą skórką z limonki, listkami mięty oraz wiórkami z białej czekolady.
  • Wiórki z czekolady można łatwo przygotować, używając obieraczki do warzyw.
  • Gotowy tort schłodzić przed podaniem przez około 3 godziny lub całą noc, tort w lodówce przechowujemy pod przykryciem, aby krem nie obsychał.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Tort Mojito
Ilość w porcji
Kalorie
485
% Daily Value*
Tłuszcze
 
36
g
55
%
Tłuszcze nasycone
 
22
g
110
%
Cholesterol
 
157
mg
52
%
Sód
 
72
mg
3
%
Potas
 
127
mg
4
%
Węglowodany
 
29
g
10
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
18
g
20
%
Białko
 
8
g
16
%
Witamina A
 
1252
IU
25
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
115
mg
12
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
tort mojito
tort mojito

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.