A więc jesień! Pełne słońca wspomnienia z wakacyjnych wyjazdów bledną coraz bardziej, wypierane przez prozę dnia codziennego. Ale ale, żeby nie było tak smutno! Mamy kilka propozycji na obiady, które uprzyjemnią nam czas powrotu do rzeczywistości. Będzie smacznie, szybko, sycąco, a tym, co połączy wszystkie przepisy, będzie mięso mielone.

Pulpety w sosie pomidorowym - babciny przepis na jesienne wieczory
Oto jeden z tych przepisów, który wszyscy kochają! Pulpety w sosie pomidorowym to prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Przygotowane z wieprzowego mięsa mielonego, doprawione natką pietruszki i czosnkiem, nabierają rumianego koloru na patelni, a potem powoli duszą się w aromatycznym sosie z pomidorów.
Sekret tkwi w delikatnym formowaniu kulek wilgotnymi dłońmi oraz w odpowiednim podsmażeniu - każda strona pulpeta powinna nabierać złocistego koloru przez około 2-3 minuty. Sosik przygotowuje się z cebulką, czosnkiem, oregano i oczywiście pomidorami krojonymi. Całość dusi się spokojnie przez 10-15 minut, pozwalając pulpetom nabrać wszystkich smaków. Pulpety pięknie komponują się z ziemniakami, ale najmłodsi z pewnością ucieszą się na dodatek makaronu. W ten sposób danie przekształca się w uwielbiane przez dzieci spaghetti z pulpecikami!
Pulpety w sosie własnym
Jeśli pulpety w sosie pomidorowym to klasyk, to pulpety w sosie własnym to już prawdziwa sztuka kulinarna. Ta wersja wymaga nieco więcej cierpliwości, ale efekt? Absolutnie fenomenalny! Mieszanka mięsa wołowo-wieprzowego z dodatkiem majeranku tworzy pulpeciki o wyjątkowym smaku.
Tutaj mamy do czynienia z prawdziwym przedstawieniem - warzywa jak marchew, seler, por i seler naciowy tworzą aromatyczną podstawę sosu. Wszystko gotuje się razem z pulpetami, a potem przecedza przez sito. To trochę jak z rosołem - im dłużej się gotuje, tym lepszy smak. Efekt końcowy? Pulpety w delikatnym, ale pełnym smaku sosie, które idealnie komponują się z ziemniaczanym purée. I ogórkiem kiszonym. Prosto, bo takie danie nie potrzebuje niczego więcej
Pieczeń rzymska - elegancka alternatywa na jesienne przyjęcia
Pieczeń rzymska to dowód na to, że z mięsa mielonego można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Ta klasyczna potrawa polskiej kuchni wygląda imponująco na stole, a przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Aromatu pieczeni dodają przesmażona cebulka z czosnkiem.
Masa trafia do keksówki i piecze się w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut. Gotową pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - w wersji ciepłej kroimy ją w grubsze plastry, a na zimno w cieńsze. To idealne rozwiązanie na jesienne przyjęcia rodzinne ale i zwykły obiad.
Zupa porowa z mięsem mielonym
Gdy za oknem szaleje jesień, nic nie rozgrzewa tak jak dobra zupa. Zupa porowa z mięsem mielonym łączy w sobie delikatność pora z wyrazistym smakiem przyprawionego mięsa wieprzowego. To propozycja prosto z niemieckiej kuchni, która idealnie sprawdza się w naszym klimacie.
Podstawą jest aromatyczny bulion z włoszczyzny, do którego dodaje się podsmażone mięso z porem i ziemniaki. Całość zabielana jest śmietaną, co nadaje zupie kremową konsystencję. To prawdziwy comfort food - sycący, rozgrzewający i pełen smaku. Doskonały na jesienne obiady!
Szaszłyki kofta - greckie słońce na jesiennym talerzu
Pora na odmianę! Czasami warto sięgnąć po inspiracje z daleka. Szaszłyki kofta z mięsa mielonego to grecka propozycja, która wprowadzi nieco śródziemnomorskiego ciepła do jesiennego menu. A może i wspomnienie wakacji? Wołowe mięso mielone łączy się z cebulą, natką pietruszki i aromatycznymi przyprawami.
Formowane w owalne kształty i nabijane na patyczki, kofty smażą się na oliwie z oliwek do złocistego koloru. Podawane z chlebkiem pita, świeżymi warzywami i ajwarem tworzą kolorowy i smakowity posiłek. To świetny sposób na urozmaicenie jesiennego menu!

autor zdjęcia:Angelika Heine
Więcej propozycji na pyszny jesienny obiad
Macie ochotę na więcej pysznych dań obiadowych i deser? Zapraszam częstujcie się przepisami. Gorąco polecam wspaniałą zupę, a właściwie krem z dyni z dodatkiem pomidorów, która rozgrzeje i nasyci głodne brzuchy. Może wolicie coś w stylu włoskim, to zapraszam na lasagne, a na deser chlebek dyniowy z orzechami.
Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Na koniec coś dla tych, którzy szukają lżejszych opcji. Pieczony mielony z indyczym mięsem mielonym to propozycja Karola Okrasy, która dowodzi, że można przygotować pyszne danie używając mniejszej ilości soli. Sekret tkwi w bogatej kompozycji ziół i przypraw.
Kasza jęczmienna dodaje sytości, a starta marchewka - słodyczy i koloru. Natka pietruszki i lubczyk świeży wprowadzają świeżość, a majeranek i musztarda - głębię smaku. Wszystko piecze się w piekarniku, co sprawia, że kotlety są lekkie i soczyste. To dobra propozycja dla tych, którzy po wakacyjnym kosztowaniu najróżniejszych smakołyków chcą wrócić na lepsze żywieniowe tory.
Że z mięsem mielonym w kuchni nie ma nudy, raczej nie trzeba nikogo przekonywać. Ale że są mogą być bazą dla tak pysznych, ciepłych, otulających podczas jesiennych dni dań? Od klasycznych pulpetów w sosie pomidorowym po elegancką pieczeń rzymską - każde z tych dań warto wypróbować podczas nadchodzących tygodni. Niektóre, jak zupa porowa, rozgrzeją nas w chłodne wieczory, inne - jak szaszłyki kofta - wprowadzą odrobinę egzotyki do codziennego menu.





















Comments
No Comments