Smalec wegetariański, nazwa smalec, ma sugerować smak jaki posiada to smarowidło. Smalec smakuje wybornie i muszę przyznać, że bardzo podobnie do smalcu klasycznego przygotowanego ze słoniny. Choć niewątpliwie jest dużo zdrowszy, a właściwie powinnam powiedzieć, że jest zdrowy czego powiedzieć nie można o smalcu klasycznym. W dzisiejszej wersji smalcu dużo jest zrumienionej cebulki, jabłko, majeranek, orzechy nerkowca, biała fasola i ciecierzyca. Dziś upiekłam pyszny żytni chlebek i do tego smalec z ogórkami kiszonymi, pychota! Spróbujcie, bo jest naprawdę bardzo dobry i zdrowy, bez obaw można zaserwować taką kanapkę dziecku i osobie na diecie. Zapraszam!
📖 Przepis
Smalec wegetariański
Fantastyczny smalczyk roślinny.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 4 łyżki suszonego majeranku
- sól (do smaku)
- pieprz
- 4 łyżki siekanych orzechów nerkowca
- 1 średnie kwaśne jabłko
- 1 łyżka siekanej świeżej szałwii (opcjonalnie)
- 100 g klarowanego masła
- sok z cytryny do smaku
🔪 Instrukcje
- Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebulkę do momentu, kiedy zacznie się rumienić, dodać do niej majeranek i jabłko, smażyć na wolnym ogniu 8 minut na koniec dodać szałwię.
- Fasolę i ciecierzycę odsączyć na sicie, przełożyć do miski blendera, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać przesmażoną cebulę jabłko, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i ewentualne jeszcze majerankiem.
- Masło rozgrzać, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
- Smacznego!
Lidka napisał
Pychotka 👌🏻
Anna napisał
Dziękuję 🙂
Gosia napisał
Jakiej ciecierzycy pani uzyla ze ten smalec jest taki jasny ? moj smalczyk po zmieszaniu z ciecierzyca zrobil sie brazowy .Chciala bym uzyskac taki kolor jak na zdjeciu
Anna napisał
Używam zwykłej ciecierzycy gotowanej lub z puszkii zawsze mam jasny kolor 🙂 a może Ty Gosiu dodałaś soczewicy zamiast ciecierzycy(cieciorki) i dlatego wychodzi ciemny ;)?
aga napisał
co mozna dodac zamiast orzechow ? mamy alergika w domu
Anna napisał
Orzechy można zupełnie pominąć. Można rownież dodać 2-3 śliwki suszone drobno pokrojone, podobno ze śliwką smaczyk smakuje świetnie:)
Krzych napisał
W punkcie 3. brakuje słowa, sformułowanie "smażyć ją do momentu, kiedy zacznie się rumienić" dotyczy cebuli zapewne:)?
fajna wariacja na temat nie do końca faktycznie zdrowego smarowidła.
Anna napisał
Oczywiście tak! no bo co poza cebulką mogłoby się rumienić, chyba w tej chwili tylko ja;) Przepraszam za niedopatrzenie 🙂 a "smalec" pyszny, polecam i pozdrawiam ciepło 🙂