Wuzetka to mocno czekoladowe ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i cieniutką warstwą dżemu, kto nie próbował, niech żałuje! Właściwie to nie ma czego żałować, bo jest przepis, więc można wypróbować!
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 65 g kakao
- 7 średnie jaj w temperaturze pokojowej
Składniki na krem
- 750 ml śmietany 36 %
- 10 g żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
- 10 łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego
- 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
- Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
- Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
- Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
- W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
- Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.
🎂 Biszkopt
Biszkopt jest bardzo, bardzo czekoladowy, nasączony rumem i sokiem z mandarynki co podkreśla jego bajecznie czekoladowy smak. Między warstwami czekoladowego ciasta spoczywa delikatna, lekka pierzynka z bitej śmietany, a całość przykryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Wuzetka jest bardzo prostym ciastem i z pewnością uda się każdemu za pierwszym razem. Wuzetkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem ciasto przez noc zmięknie i nabierze delikatnego smaku! Polecam!
📖 Przepis
Wuzetka
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 65 g kakao
- 7 średnie jaj (w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem
- 750 ml śmietany 36 %
- 10 g żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- 8 łyżek rumu lub innego alkoholu (+ ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny)
- 10 łyżek dżemu malinowego (lub śliwkowego)
- 150 g ciemnej czekolady (+ 150 ml śmietany)
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
- Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
- Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
- Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
- W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
- Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.
- Smacznego !
Tysia napisał
Absolutnie rewelacyjny przepis! Polecam, biszkopt rośnie pięknie i równo. Rewelacja!
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło wspaniale :), życzę smacznego.
Anna napisał
Jaka śmietana jest nam potrzebna do polewy czekoladowej?
Anna napisał
Śmietana 36% taka jak do kremu 🙂
Karola napisał
Dlaczego do biszkoptu niema proszku dobpiecsenia?
Anna napisał
Ponieważ, ten przepis jest bez proszku do pieczenia. Biszkopt unoszą dobrze ubite białka, to podstawa udanego biszkoptu :), oczywiście jeśli obawiasz się, że biszkopt może Ci nie wyrosnąć to możesz dodać proszek do pieczenia... Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kasia napisał
Bardzo apetycznie wygląda, i tak efektowanie
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Zapewniam, że jest bardzo smaczna, zapraszam do spróbowania.
JUSTYNA napisał
Wygląda rewelacyjnie, tak dostojnie... ;)"królewskie"ciasto i pewnie smakuje nieziemsko!!!
Anna napisał
Justynko, koniecznie wypróbuj,ciasto jest bardzo łatwe i przesmaczne:)