Dziś przepis na chleb tostowy w stylu angielskim, a pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelman'a " Chleb". Jak pisze autor chleb wiele zyskuje na smaku, kiedy opieczemy go w tosterze i jest to prawa, świeży tost z ulubionymi dodatkami, to prawdziwa uczta. Z chleba tostowego można również przygotować klasyczne kanapki, chleb jest delikatnie wilgotny i bardzo smaczny. Smak jest neutralny, więc psuje do wszelkiego rodzaju dodatków. Polecam go szczególnie dla początkujących piekarzy, ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy.
📖 Przepis
Chleb tostowy
Najlepszy chleb tostowy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 454 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 9 g masła
- 5 g melasy
- 9 g soli
- 4 g suchych drożdży
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto przez 4 minuty używając do tego końcówki typu - hak. Po wyrobieniu, przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na bat, wygnieść ręcznie, a następnie uformować w w wałek, obsypać delikatnie mąka i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie uformować z ciasta ścisły wałek, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Chleb piec przez 30 - 35 minut, po upieczeniu wyjąc z piekarnika, wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Marsyl napisał
<3