Bardzo smaczne ciastka z rodzynkami, miękkim środkiem i dość twardą, chrupiącą otoczką. Ciastka przygotowane są z mieszanki płatków owsianych, wiórków kokosowych i sporej ilości słodkich rodzynek. Przygotowanie ich zajmie Wam dosłownie kilka minut, osobiście uwielbiam takie błyskawiczne przepisy. Ciastka można określić jako kokosanki z rodzynkami. Przepis można dowolnie i szybko zmodyfikować zamiast rodzynek dodać żurawinę, suszoną wiśnię czy orzechy. Ciastka po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu można polać ciemną czekoladą będą jeszcze lepsze. Życzę miłej zabawy przy pieczeniu!
📖 Przepis
Ciastka z rodzynkami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 60 g płatków owsianych
- 40 g wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g miękkiego masła
- 75 g rodzynek
- 25 g golden syrop
- 65 g gęstego jogurtu naturalnego
- 110 g cukru
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Do miski wsypać wszystkie składniki, wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki wielkości piłki golfowej, układać na papierze, każdą kulkę spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka wyjąć na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w przeciwnym razie zrobią się bardzo twarde!!!
Comments
No Comments