Ciastka pełnoziarniste w stylu doskonale znanych ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie używam ciastek ze sklepu. Zrezygnowałam z nich głównie dlatego, że niestety niewiele jest w nich mąki pełnoziarnistej. Nazwa ciastek ze sklepu sugeruje, że są właśnie z mąki pełnoziarnistej, ale to nie do końca prawda.
🥘 Składniki
- 130 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g otrąb pszennych
- 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
🔪 Instrukcje
- W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, następnie dodać jajko, cynamon i mąkę, całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 4 mm.
- Jeśli będziecie używać stempla do ciastek należy postemplować całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, następnie wyciąć ciastka przy pomocy okrągłej wycinaczki odrobinę większej do średnicy stempla (stempel co jakiś czas oprószcie mąką, nie będzie przyklejał się do ciastek).
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu, ciastka przełożyć na kratkę i wystudzić.
- Całkowicie wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
🍪 Proste i smaczne
Koniecznie przygotujcie ciastka własnoręcznie w domu będą takie, jak należy bez zbędnych dodatków! Są fantastycznie chrupiące, słodkie z cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też i możecie zrobić to z łatwością. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej, może też być biała i polać wierzch ciastek. Smacznego!
📖 Przepis
Ciastka pełnoziarniste
🥘 Składniki
- 130 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g otrąb pszennych
- 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
🔪 Instrukcje
- W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, następnie dodać jajko, cynamon i mąkę, całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 4 mm.
- Jeśli będziecie używać stempla do ciastek należy postemplować całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, następnie wyciąć ciastka przy pomocy okrągłej wycinaczki odrobinę większej do średnicy stempla (stempel co jakiś czas oprószcie mąką, nie będzie przyklejał się do ciastek).
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu, ciastka przełożyć na kratkę i wystudzić.
- Całkowicie wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Smacznego!
rysiaa napisał
czy mogę dodać mąkę żytnią pełnoziarnistą?
Anna napisał
Tak, oczywiście 🙂
Klaudia napisał
Wyglądają bajecznie!
Anna napisał
Dużą rolę odegrały tutaj stempelki 🙂 ale smak wcale nie gorszy od wygląd 😉
amgdalenka napisał
Cuuudo!!!! Gdzie kupić taki stempelek ?
Anna napisał
Dziękuję 🙂 z takimi stempelkami to prosta sprawa:) a kupiłam w DUKA są różne wzory 🙂
amgdalenka napisał
Pięknie dziękuję.
Sprawdzona Kuchnia napisał
🙂
Magdalena Niedziałkowska napisał
Śliczne !
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Polecam do domowej piekarni są bardzo proste :)))