Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca, czyli biała, a umieszczano na niej smalec, czosnek, sól i anchois. Pizza zmieniła swoje oblicze, kiedy z Ameryki Południowej do Włoch dotarły pomidory, od tamtej chwili pizza stała się odrębnym daniem. Prawdziwa włoska pizza ma naprawdę cienki i chrupiący spód i aromatyczne dodatki, dziś możecie przygotować taką pizzę we własnej kuchni.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 550 g mąki + do podsypania
- 352 ml wody
- 10 g soli
- 12 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
- 26 g oliwy z oliwek
Składniki na wierzch
- 1 kulka mozzarelli
- 20 g żółtego sera
- 1 duża papryka
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- 1 mały kawałek cukinii opcjonalnie
- rukola do dekoracji
- oliwa z oliwek
- puszka pomidorów najlepiej krojonych
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę odstawić na 10 - 15 minut w tym czasie drożdże powinny się spienić.
- Następnie dodać sól i mąkę, ciasto mieszać robotem wyposażonym w końcówkę typu hak, należy wyrabiać je przez 5 minut na średniej prędkości, a następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez 4 minuty w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego, który może wyrobić ciasto, należy zagnieść je ręcznie.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (około 24 st C) na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C lub, jeśli macie możliwość uzyskać wyższą temperaturę, to rozgrzejcie do maksimum.
- Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku z odrobina soli, wrzucić pieczarki na 1 - 2 minuty, nie gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody.
- Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
- Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać.
- Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować lub jeśli macie wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie.
- Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut lub do czasu, kiedy brzegi pizzy delikatnie zaczną się złocić.
- Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i ułożyć na jej wierzchu wcześniej umytą rukolę (opcjonalnie). Wierzch pizzy można polać dobrej jakości oliwą z oliwek.
🍄 Dodatki
Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez minutkę, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można ją pominąć. Z tej porcji ciasta można przygotować sporą ilość pizzy, u mnie zazwyczaj połowa ciasta zostaje, ale nie ma się czym przejmować, ciasto można przechować w lodówce przez 2 dni. Powiem szczerze, że pizza przygotowana z ciasta, które spędzi noc w lodówce, smakuje dużo lepiej. Mam jeszcze kilka sprawdzonych i bardzo smacznych patentów na to ciasto, ale o tym następnym razem. Obserwujcie pojawiające się przepisy :).
📖 Przepis
Pizza z pieczarkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 550 g mąki + do podsypania
- 352 ml wody
- 10 g soli
- 12 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suchych)
- 26 g oliwy z oliwek
Składniki na wierzch
- 1 kulka mozzarelli
- 20 g żółtego sera
- 1 duża papryka
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- 1 mały kawałek cukinii (opcjonalnie)
- rukola (do dekoracji)
- oliwa z oliwek
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę odstawić na 10 - 15 minut w tym czasie drożdże powinny się spienić.
- Następnie dodać sól i mąkę, ciasto mieszać robotem wyposażonym w końcówkę typu hak, należy wyrabiać je przez 5 minut na średniej prędkości, a następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez 4 minuty w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego, który może wyrobić ciasto, należy zagnieść je ręcznie.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (około 24 st C) na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C lub, jeśli macie możliwość uzyskać wyższą temperaturę, to rozgrzejcie do maksimum.
- Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku z odrobina soli, wrzucić pieczarki na minutę, nie gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody.
- Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
- Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować lub jeśli macie wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie.
- Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut lub do czasu, kiedy brzegi pizzy delikatnie zaczną się złocić.
- Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i ułożyć na jej wierzchu wcześniej umytą rukolę (opcjonalnie). Wierzch pizzy można polać dobrej jakości oliwą z oliwek.
- Smacznego!
Ania napisał
Dobrze, że pracuję w laboratorium i mam do dyspozycji automatyczną pipetę - 352 ml wody to jest wyzwanie 😉 A tak serio, to dzięki za podpowiedź co zrobić z pieczarkami. Pizzę robię niezmiernie rzadko, podduszone vel podsmażone niezbyt mi smakują, a obawiałam się o rezultat po dołożeniu surowych. Pozdrawiam.
Anna napisał
Dobre 🙂 no ale taki przepis co robić 😉 Surowe bardzo cieniutko pokrojone też mają swój charakter, ale to już sprawa gustu 🙂 pozdrawiam gorąco 🙂 🙂
Inspirowane Smakiem napisał
A ja zrezygnowałam z wcześniejszej obróbki pieczarek przed położeniem na pizzy i wychodzą dobre. 🙂 Chociaż miałam początkowo wątpliwości! A pizzę uwielbiam w każdej postaci:)
Anna napisał
Dla mnie pieczarki na pizzy również mogą być bez obróbki, mają swój smaczek ;), ale dzieci wolą jednak bardziej soczyste, a po sparzeniu jednak takie są 🙂 co tam pieczarki... dokładnie tak jak piszesz, pizza dobra w każdej postaci :))