Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, więc zupę koperkową możemy przygotować nawet zimą. Koperkowa z ziemniakami i jajkiem to jak dla mnie bardzo wiosenny smak! Zupa koperkowa, szczawiowa i ogórkowa są zupami dość podobnymi do siebie, wszystkie są zielone i lekko kwaśne. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować zupy koperkowej, to bardzo zachęcam.
Zupa najlepiej smakuje, kiedy możemy przygotować ją ze świeżego koperku, ale z mrożonego również jest pyszna. Przygotowana z ziemniakami i jajkiem na twardo stanowi pożywny posiłek, można dodać do niej odrobinę tartego chrzanu, co nada jej ostrzejszej nuty. Jeśli mielibyście ochotę troszkę zmienić menu Wielkanocne, to zamiast żurku, czy chrzanowej można podać zupę koperkową, będzie wspaniałą odmianą.
📖 Przepis
Zupa koperkowa
🥘 Składniki
- 2 litry wody
- 4 średnie marchewki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 duża pietruszka lub pasternak
- ½ średniego selera
- 4 średnie ziemniaki
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- biały pieprz
- ½ łyżeczki kurkumy
- śmietana do zabielenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok z ½ cytryny
- 4 średnie jajka
🔪 Instrukcje
- Do garna wlać wodę, dodać wcześniej obrane i umyte warzywa ( bez ziemniaków ), wstawić na ogień, gotować wywar przez około 20 minut.
- Jajka ugotować na twardo.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Wywar warzywny przecedzić, ponownie wlać do garnka nastawić na średni ogień, dodać ziemniaki, umyty i drobno posiekany koperek (zostawić 1 łyżkę do dekoracji). Kiedy ziemniaki będą już miękkie zakwasić zupę sokiem z cytryny, doprawić do smaku.
- Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody,dodać do zupy, zagotować, a następie zabielić odrobiną śmietany.
- Na talerz położyć pokrojone jajko, wlać zupę, udekorować pozostałym koperkiem, zupę można doprawić odrobiną tartego chrzanu.
Sprawdzona Kuchnia napisał
To prawda, dobrze się komponuje i pysznie smakuje 🙂
Jola Rotta napisał
Wyglada smacznie...koperek dobrze komponuje sie z jajkiem:)