Macie ochotę na domowy chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, bo chleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym lub żaroodpornym garnku z pokrywką co odrobinę przybliża warunki pieczenia w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piekarnik razem z garnkiem należy nagrzać do temperatury 240 st C, wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec. Chleb z szuszonymi pomidorami jest naprawdę pyszny, ta chrupiącą skórką ... mniam! Zamiast suszonych pomidorów możecie dodać czarne oliwki pokrojone w plasterki. Polecam!
📖 Przepis
Chleb z suszonymi pomidorami
🥘 Składniki
- 30 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
- 520 g wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
- 8 połówek suszonych pomidorów
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, wodę, sól i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać, wystarczy łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, piekarnik wraz z naczyniem rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Wyrośnięte ciasto wymieszać, wyjąć nagrzane naczynie i szybko przelać ciasto, naczynie z ciastem wstawić natychmiast do piekarnika, jednocześnie wsypać na dno piekarnika szklankę kostek lodu, chleb piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 10 minut. Następnie przykryć naczynie pokrywką, piec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
- Jeśli chleb zacząłby się bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu chleb wyjąc z piekarnika, a po około 10 - 15 minutach wyjąć chleb z naczynia na kratkę, pozostawić go do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Lidia napisał
Jakie to mają być pomidory: czy suszone z paczuszki czy suszone w oleju?
Anna napisał
Lidziu, mogą być jedne i drugie, choć najlepsze są te z oleju, ponieważ są bardziej mięsiste i miękkie.
paulina napisał
Pierwszy mój chlebek. Wyszedł pyszny. Dziękuję za fajny łatwy i szybki przepis.
Pozdrawiam
Agata napisał
czy wyjdzie ten chleb ze zwykłą wodą?
Anna napisał
Tak wyjdzie 🙂
Maja napisał
Czy chlebek wyjdzie z mieszanki mąki jaglanej z ryżową? 🙂
Anna napisał
Niestety nigdy nie piekłam go w takiej wersji, obawiam się, że w takiej wersji - bezglutenowej może się nie udać. Chleby bezglutenowe są dość specyficzne... Jeśli jednak zdecydujesz się go upiec z takiej mieszanki to poproszę o informację jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam
Tomek napisał
Pycha chlebek!!! Właśnie ukroiłem pierwszą kromkę ... jeszcze chrupie 😉
O co chodzi z tymi kostkami lodu w piekarniku? Robiłem bez i tez wyszło ...
Anna napisał
Chlebek pieczony w wysokich temperaturach lubi "wilgoć". Wilgoć ta pozwala w pierwszej fazie pieczenia odpowiednio wyrosnąć ciastu, ponieważ nie ścina się ( nie spieka ) wierzch chleba, a ciasto swobodnie rośnie. Dzięki rozpuszczającym się kostkom lodu powstaje odpowiednio wilgotne środowisko i chleb przez pierwsze minuty pieczenia swobodnie rośnie, ponieważ ma jeszcze miękki wierzch. Można zamiast kostek lodu użyć wody ze spryskiwacza wystarczy, że tuż przed wstawieniem chleba spryskamy wnętrze piekarnika kilka razy i po około 3 minutach od wstawienia czynność powtórzymy.
Bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂
Jojanna napisał
rewelacja 🙂 wyszedł dokładnie taki sam jak w opisie i na zdjęciach 🙂 byłam w szoku bo nie mam zbyt dużych doświadczeń kulinarnych 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że chlebek udał się od razu 🙂 moje początki z pieczeniem chleba nie były takie różowe 😉 Pozdrawiam
Gosiaczek81 napisał
Upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej i muszę stwierdzić, że jest pyszny. Najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Muszę spróbować jeszcze innych Pani przepisów, bo zapowiada się smakowicie, choć jestem weganką i stosuję zamieniiki, co ma czasami wpływ na dany wypiek. Pozdrawiam
Anna napisał
Super! Bardzo się cieszę, że wyszedł i dziękuję za informacje, ja też upiekę w wersji z pełnoziarnistej:) W przypadku wegańskiej diety największym problemem mogą być jajka... niestety nie w każdym przepisie można je zastąpić, ale z pewnością znajdzie Pani coś dla siebie, smacznego i pozdrawiam gorąco:)
Gosiaczek81 napisał
Czy wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?
Anna napisał
Myslę, że tak 🙂 Chleb polecam jest pyszny!
Sprawdzona Kuchnia napisał
Tak jest pyszny! Jest z mąki pszennej, ale dzięki temu, że pieczony jest w garnku glinianym jest wilgotny i świeży nawet na trzeci dzień. Zostawiłam kawałek żeby przetestować jego świeżość :)))
magda napisał
Czy pieklas ten chlebek tez z maka zytnia np pol na pol?
Anna napisał
Jeszcze nie, ale pół na pół na pewno będzie super 🙂 Następnym razem upiekę i dam znać 🙂
Eteryczne Gotowanie napisał
Musi być pyszny <3