Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni francuskiej. Pasta fantastycznie smakuje z grzankami, chlebem razowym, czy zieloną chrupiącą sałatą. Świetnym dodatkiem będzie kiszony lub małosolny ogórek, który idealnie podkręci smak. Pasta łososiowa jest idealna na śniadanie, kolację, ale i na wykwintne przyjęcie będzie rewelacyjnym urozmaiceniem stołu z przekąskami! Pasta to połączenie wędzonego łososia i pieczonego w piekarniku fileta, który po delikatnym przestygnięciu rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Przepis jest prosty i dość szybki do smarowidła, zamiast zielonego pieprzu można dodać odrobinę musztardy francuskiej lub dobrego majonezu. Można również dodać świeżą siekaną zieleninę taką jak, koperek, kolendrę, pietruszkę... Zachęcam do spróbowania, pasta jest naprawdę pyszna i co mnie zaskoczyło, chętnie sięgają po nią dzieci 🙂
📖 Przepis
Pasta łososiowa - Rillettes
🥘 Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 100 g wędzonego łososia
- 60 g stopionego masła
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- sok z cytryny (do smaku)
- bagietka lub chleb - do przygotowania tostów
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Filet z łososia umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej, tak przygotowany filet łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym (skórą do dołu) wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aby łosoś zbytnio się nie wysuszył upieczcie go po przykryciem, a pod sam koniec odkryjcie. Upieczony filet wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
- Zielony pieprz wyjąć z zalewy, drobno pokroić. Wędzonego łososia porozrywać lub pokroić na kawałki.
- Z łososia usunąć skórę i ości, mięso rozgnieść widelcem dodać pokrojony zielony pieprz, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, rozdrobnionego wędzonego łososia, masło, przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dobrze wymieszać, by powstała pasta.
- Mięso nałożyć do kokilek, pozostawić w temperaturze pokojowej, aby ostygły.
- Podawać z grzankami.
- Smacznego!
Comments
No Comments