Znacie niemieckie pierniczki-Lebkuchen, jeśli nie to jest okazja, żeby je wypróbować! Przepis powinien się Wam spodobać, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a smak obłędny. Pierniczki po dwóch dniach leżakowania są już miękkie i delikatne. Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny, a ciastka rozpływają się w ustach. Swój smak zawdzięczają oczywiście przyprawą korzennym, ale największą rolę ma tutaj miód. Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego, który niebywałe podkręcił ich smak.
Zapach, jaki wydobywa się podczas pieczenia z piekarnika, doprowadza do przepychanek w drzwiach kuchni. Towarzystwo czekające na pierniczki trzeba przepędzać ścierką, bo w przeciwnym razie pierniczki mogłyby zostać pożarte, zanim wystygną. Choć powiem szczerze, że warto poczekać, aż przestygną, zostaną polukrowane i spędzą przynajmniej dwa dni zamknięte w puszce. Po tym czasie miękną i stają się perfekcyjne! Polecam!
📖 Przepis
Lebkuchen-pierniczki
🥘 Składniki
- 200 g miodu (ja dałam miód lipowy)
- 85 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (lub 2 łyżeczki imbiru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 85 g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ cytryny skórka otarta z niej
- 4 łyżki opcjonalnie można dodać siekane owoce kandyzowane np: skórka z pomarańczy, cytryny czy rodzynki
Dodatkowo
- ½ szklanki cukru pudru (może odrobina więcej)
- 3 łyżki soku z cytryny (+ skórka starta z ½ cytryny)
🔪 Instrukcje
- Do rondelka włożyć pokrojone masło, rozpuścić, następnie dodać miód, połączyć i zestawić z ognia.
- W misce umieścić mąkę, mielone migdały, owoce kandyzowane i przyprawy, dodać przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki.
- Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół.
- Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę i wystudzić. Kiedy pierniczki będą już zimne można przystąpić do lukrowania.
- Do garnuszka wsypać około ½ szklanki cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny, wymieszać, lukier powinien być gładki, lekko lejący to ułatwi rozprowadzanie go na pierniczkach.
- Pomalować pierniczki lukrem przy użyciu pędzla, pozostawić do wyschnięcia. Gotowe pierniczki można zamknąć do puszki lub słoika po dwóch dniach będą miękkie i rozpływające się w ustach.
📋 Notatki
Gotowe pierniczki, tak jak napisałam wcześniej najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nie będą obsychały. Zamykając pierniczki w puszce można przyspieszyć mięknięcie. Po włożeniu ciastek do puszki na wierzch pierniczków kładę połowę pomarańczy i zamykam puszkę. Po dwóch dniach pierniczki są takie jak powinny być, czyli miękkie i delikatne. W przypadku bardzo twardych i kruchych pierników można pozostawić pomarańczę lub jabłko na dłużej, ale nie zapomnijcie wymienić owoców po dwóch dniach. Ponieważ zamknięte owoce na dłużej zaczną się psuć, gnić i pleśnieć no i zniszczą naszą pracę i smakołyki. Pierniki pozostawione bez zamknięcia ( w warunkach Polskich ) stwardnieją 🙁 no chyba, że będzie bardzo wilgotno w pomieszczeniu 😉
Magda napisał
Czy zamiast mąki pszennej, można użyć zwykłej bezglutenowej? 🙂
Anna napisał
Witaj Magdo, osobiście nigdy nie stosowałam do tego mąki bezglutenowej, możesz spróbować ... może na początek z połowy porcji, podziel się proszę efektami eksperymentu:) Pozdrawiam
Charlie napisał
Niestety już się skończyły ;( Były pyszne dzięki.
Anna napisał
W takim razie trzeba upiec nową partię 😉 u mnie wczoraj zostały zjedzone ostatnie sztuki, ale znów je upieczemy 🙂 Pozdrawiam
Jarek napisał
Takie pierniczki to ja rozumiem. Akurat nadają się do świątecznej kawy 😉
Anna napisał
O tak! jedne z najlepszych 🙂