Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko wykorzystywana w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników do zaoferowania. Zawiera on dużo więcej cennych składników niż czosnek pospolity. Jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu.
Przejdź do:
📋 Składniki
🍴Instrukcja wykonania
Do miski wlać wodę i zakwas, wymieszać, dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami.
Ciasto przełożyć do formy, przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie wyrównać wierzch, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
Wierzch chleba przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem lub oprószyć mąką. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
Jeśli wierzch chleba zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i tak dopiec. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę, zostawić do całkowitego wystudzenia.
🧪 Właściwości czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to niepozorna roślinka, która zawiera ogromne ilości związków siarki, wytwarza silne enzymy, które skutecznie odtruwają, a następnie ułatwiają wydalanie metali ciężkich i innych związków toksycznych z organizmu. Pomaga zwalczyć bakterie, pasożyty oraz grzyby w naszym organizmie. Świetnie działa przy infekcjach górnych dróg oddechowych, wspomaga również układ sercowo-naczyniowy. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom. Czosnek niedźwiedzi pomoże w schorzeniach reumatycznych, ponieważ siarka odgrywa ważną rolę w budowie tkanki łącznej i kolagenu, a co za tym idzie, poprawia kondycję stawów i chrząstek stawowych.
Jest to też ważna informacja dla sportowców, seniorów czy osób z niską aktywnością fizyczną, którzy narażeni są na problemy ze stawami. Kluczowy dla ich zdrowia jest kolagen typu II, będący składnikiem tkanki chrzęstnej, o którego odpowiedni poziom można zadbać stosując odpowiednią dietę, bogatą w kolagen bądź składniki wspierające jego syntezę, lub ewentualną suplementację.
Poprawi również kondycję skóry, paznokci i włosów. Czosnek niedźwiedzi skutecznie wykorzystywany jest w walce z chorobami nowotworowymi.
🛒 Czosnek gdzie kupić
Poza walorami leczniczymi czosnek niedźwiedzi fantastycznie sprawdza się w kuchni. W sezonie wczesnowiosennym można spróbować świeżych liści, które można kupić na targach lub w sklepach ze zdrową żywnością. Roślina jest pod częściową ochroną, pamiętajcie o tym wybierając się do lasu po kilka listków ;). Czosnek niedźwiedzi można uprawiać w przydomowych ogródkach, sadzonki są do kupienia wczesną wiosną, na przykład przez internet. Świeże liście koniecznie wykorzystajcie do sałatek, zup lub kanapek. Z liści można przygotować również pesto lub zrobić nalewkę, którą możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie musicie poczuć zapach unoszący się podczas pieczenia chleba...
📖 Przepis
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 80 g zakwasu
- 4 g suchych drożdży (lub 10 g suchych)
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 10 g soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g suszonego czosnku niedźwiedziego
- 450 g mąki pszennej (dowolny rodzaj)
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać wodę i zakwas, wymieszać, dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
- Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami.
- Ciasto przełożyć do formy, przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie wyrównać wierzch, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
- Wierzch chleba przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem lub oprószyć mąką. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
- Jeśli wierzch chleba zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i tak dopiec. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę, zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Agata Debiutantka napisał
Ale mam nauczkę! Na roczek mojej córki chciałam się gościom pochwalić, jakie pyszne chlebki mi wychodzą. Tylko że coś mnie podkusiło i skorzystałam z przepisu z innego bloga i... wyszedł gniot. Ot, kara za niewierność ;)! A wczoraj zrobiłam chleb z czosnkiem i wyszedł cudowny, do rana prawie nic nie zostało. Polecam z twarożkiem i pomidorem. Mniam!
Anna napisał
Przykro mi, że klapa zdarzyła się przy okazji takiej imprezy 🙁 Kara to może za dużo powiedziane 😉 po prostu coś poszło nie tak... a jest mi bardzo miło, że i ten chlebek tak bardzo Wam posmakował 🙂 Ja już za kilka dni upiekę chlebek ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim, który pięknie rozwija się juz u mnie w ogródku!
Anita napisał
Tak mnie ten chlebek zaciekawił, że zrobiłam i własnie się piecze, mam nadziej, że będzie smakował równie dobrze jak wygląda.
Anna napisał
Ja nawet u siebie czuję jak pachnie Twój chleb 😉 Smacznego!
Ladex napisał
Nie miałem jeszcze okazji jeść czosnku niedźwiedziego 🙂 jak rozumiem nie wszędzie da się go kupić, ale powinien być w jakiejś Almie czy Piotrze i Pawle?
Anna napisał
To prawda czosnek niedźwiedzi to towar trudny do zdobycia 🙁 ale ku mojemu zaskoczeniu jest w pewnym sklepie kosmetycznym R! Jest tam regał z produktami Bio 🙂 Koniecznie wypróbuj!
Krzych napisał
Jakieś to mało hawajskie wszystko.
Tylko pączkami się z nami podzielisz??
Albo sernikiem, z parady równości??
Anna napisał
Sernik z parady? nie, nie! raczej w barwach hawajskich 😉 Tak prawdę mówiąc kuchnia hawajska, to dziś kuchnia japońska z dodatkiem reszty świata. A hawajskim specjałem narodowym jest dziś mielonka w różnych konfiguracjach 😉
Sara napisał
Uwielbiam czosnek niedźwiedzim 🙂 od pewnego czasu kupuje nawet szyneczkę z tym czosnkiem jest wyśmienita 🙂 lecz chleba jeszcze z nim nie jadłam warto wypróbować 🙂
Anna napisał
To koniecznie wypróbuj chleb z pewnością będzie Ci smakował 🙂