Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne. Jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa. Ciasto po ugotowaniu, a właściwie zaparzeniu mąki jest bardzo gęste i połączenie go z jajkami wymaga sporej siły fizycznej. Jeśli dysponujemy pomocnikiem w postaci silnego mężczyzny lub ostateczne robota kuchennego, to praca pójdzie szybko :). Moje ciasto wykorzystałam do najprostszej wersji ptysiów, czyli z cukrem pudrem, a u Was z czym będą?
📖 Przepis
Ciasto ptysiowe
🥘 Składniki
- 50 g masła
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 5 średnich jajek
🔪 Instrukcje
- Do rondelka wlać wodę, mleko dodać masło, całość zagotować.
- Do gotującej się mieszanki dodać przesiane mąki i energicznie wymieszać do połączenia się składników, ale nie trzymać garnka na ogniu dłużej niż 40 sekund, zdejmujemy z ognia i przekładamy ciasto do miski miksera. Po chwili, kiedy ciasto troszkę przestygnie zaczynamy dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, masa powinna być jednolita bez grudek.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a następnie oprószamy mąką.
- Do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę gwiazdkę o dużej średnicy przekładamy ciasto.
- Na przygotowaną blachę wyciskamy dowolne kształty, a mogą to być rozetki o średnicy około 3 cm będą idealne na ptysie z kremem lub długie słomki, małe groszki lub podłużne eklerki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C z termoobiegiem przez 25 do 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości naszych przysmaków, należy obserwować ciastka, powinny być dobrze przyrumienione z zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotne.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Oprószamy cukrem pudrem lub jeśli chcemy przełożyć kremem lub bitą śmietaną należy przeciąć na pół, na dolną część nałożyć krem, przykryć górną częścią.
Comments
No Comments