Ciasto czekoladowo-bananowe można nazwać ciastem recyklingowym, bo wykorzystujemy do niego banany, których nikt już nie chce zjeść. Zapewne w większości domów banany zbyt miękkie i ciemne lądują w koszu, a to błąd! Poczerniała skórka i bardzo miękki, słodki środek to najlepsza bananowa baza do tego ciasta, nigdy więcej nie wyrzucajcie takich bananów ! Ciasto czekoladowo-bananowe to pewnego rodzaju murzynek czy też bardziej wyrośnięte brownie bez dodatku tłuszczu. Tak, tak to ciasto nie ma ani grama tłuszczu, a wilgoci nadają właśnie banany i odrobina musu jabłkowego ciasto jest naprawdę bardzo miękkie, wilgotne i wbrew pozorom nie starzeje się szybciej niż ciasta z zawartością tłuszczu. Ciasto może mieć zupełnie gładką strukturę i tutaj należy banany zmiksować blenderem na gładką papkę. Druga wersja ciasta to z maleńkimi widocznymi kawałkami bananów w tym przypadku banany rozgniatamy na papkę przy pomocy widelca. Ciasto proponuję podać z lodami, które wspaniale podkreślają smak ciasta czekoladowo-bananowego 🙂
📖 Przepis
Ciasto czekoladowo-bananowe
🥘 Składniki
- 300 g bardzo dojrzałych bananów
- 130 ml musu jabłkowego
- 1 średnie jajko
- 130 g mąki pszennej
- 140 g cukru trzcinowego
- 25 g kakao
- ekstraktu waniliowego
- 100 g ciemnej czekolady (posiekanej na drobne kawałeczki)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść na papkę widelcem lub przy pomocy blendera. Do rozgniecionych bananów dodać mus z jabłek, szczyptę soli i jajko, wymieszać widelcem, dodać pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę.
- Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm lub małą kwadratową 20 x 20 cm może być również keksówka, wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub kaszą manną, przelać masę, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika.
- Ciasto pieczemy przez 25 do 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Smacznego!
Tom Smole napisał
Zachwycające ciasto, moja cała rodzina czeka na nie odkąd po raz pierwszy je zrobiłem a było tych razów już 2 🙂 Bardzo jestem wdzięczny że zamieszczasz takie wyczyny kulinarne i dzielisz się ich pięknem z innymi. Dzięki Tobie Sprawdzona Kuchnio nauczyłem się robić ciasta.... To na prawdę jest niesamowite w moim przypadku. Życząc progresu i wytrwałości, Pozdrawiam t
Anna napisał
Tomasz, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Zawsze gorąco zapraszam do mojej kuchni i służę pomocą! Zachęcam Cię do wypróbowania ciasta równie łatwego i smacznego jak to powyżej, a mianowicie ciasto pomarańczowe, gorąco polecam i pozdrawiam Was gorąco 🙂
Sklep.Spirulina.pl napisał
Podobne do jednego ciasta z limonciello - tak z wyglądu od razu mi przypomniało stare dobre czasy.
Anna napisał
W takim razie trzeba upiec i cieszyć się smakiem 😉
rategazelle napisał
Wygląda przepysznie 🙂
Zapraszam do mnie
Anna napisał
Bardzo dziękuję:) Chętnie będę odwiedzała 🙂