Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Czekoladowe ciastka jaglane

Aktualizacja: 3 gru, 2018 · Opublikowany: 3 gru, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Czekoladowe ciastka jaglane z dodatkiem bananów i mielonych migdałów, bez jajek, masła i cukru, bardzo zdrowe. Słodzone suszonymi daktylami co prawda w przepisie jest ciemna czekolada i tutaj pojawia się odrobina cukru. Możecie zastąpić ją klasyczną gorzką czekoladę, czekoladą RAW wtedy ciastka będą jeszcze zdrowsze. Ciastka mogą być w nucie korzennej lub cynamonowej, sami zdecydujecie jak je przyprawić.

Ciastka swoją konsystencją i smakiem przypominają bezglutenowe brownie, które po upieczeniu i wystudzeniu można dodatkowo posypać gorzkim kakao zmieszanym z cynamonem lub przyprawą piernikową. Jeśli chodzi o przechowywanie, to nie zamykamy ich w szczelnych pojemnikach, ponieważ mogłyby spleśnieć. Najlepiej wyłożyć na półmisek lub przechować w lodówce (do tygodnia) owinięte folią spożywczą, lub włożone do plastikowego pojemnika. Smacznego!

📖 Przepis

czekoladowe ciastka jaglane
Print Pin
5 z 1 głosu

Czekoladowe ciastka jaglane

Bez jaj, bez cukru i bez glutenu, zdrowe i smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g mielonych migdałów lub innych orzechów można dodać również mąkę z amarantusa
  • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 5 łyżek kakao (gorzkie)
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Odmierzoną ilość kaszy uprażyć na suchej patelni przez 5 minut ciągle potrząsając patelnią lub mieszając łopatką.
  • Kaszę na ciastka gotujemy w wodzie w stosunku 1:3. Do garnka wlać odmierzoną ilość wody, zagotować, a następnie dodać uprażoną kaszę, garnek przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu przez 15 minut bez odkrywania pokrywki i mieszania, po tym czasie wyłączyć kaszę i pozostawić na około 20-30 minut, kasza w tym czasie dojdzie, nie zdejmujcie pokrywki! Następnie wystudzić kaszę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Do zimnej kaszy dodać olej, rozpuszczoną czekoladę, daktyle, banany oraz pozostałe składniki, zmiksować wszytko na gładką masę, masę odstawić do lodówki, aby masa stężała.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do nakładania lodów lub łyżki stołowej nabierać równe porcje ciasta, formować kulki najlepiej w dłoniach zwilżonych wodą, kulki ciasta układać na przygotowanej blaszce, każdą kulkę spłaszczyć, między ciastkami zachować odstępy, ciastka urosną odrobinkę 🙂
  • Ciastka pieczemy przez 25-30 minut, bez termoobiegu, po upieczeniu zdjąć ciastka (z całym papierem) z blachy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
czekoladowe ciastka jaglane
czekoladowe ciastka jaglane

Przepis zaczerpnięty od "Facet i kuchnia"

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. nietylkopasta.pl napisał

    03 grudnia, 2015 at 11:16 am

    Wyglądają fantastycznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2015 at 12:27 pm

      Dziękuję i zapraszam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.