Ciekawa jestem czy znacie niezwykły chleb warzywny wypiekany w formie płaskich kromek - flatbread. Chleb warzywny pieczemy w wygodnej kanapkowej postaci gotowej do przygotowania przepysznych tostów, kanapek czy nietypowych burgerów. Skład chleba może zaskoczyć, bo jest to kalafior, jajka, mielone migdały i dodatkowo dla koloru i smaku burak, a w drugiej wersji, marchew niesamowite prawda? Takie "pieczywo" będzie świetnym urozmaiceniem codziennej diety osób na diecie bezglutenowej i tych, którzy dbają o linię 🙂 Zaskakujący jest również smak chleba, można byłby spodziewać się dominującego smaku kalafiora, bo przecież na jego bazie jest przygotowany! Jednak kalafiorowy smak zupełnie znika przez odpowiednie doprawienie masy chlebowej. I tak do masy z burakiem dodałam skórkę z cytryny, a do marchewkowej części suszone aromatyczne zioła. Oczywiście o smaku możecie zdecydować sami i doprawić go według własnych preferencji smakowych.
Jeśli szukacie niecodziennego pieczywa, to przypominam również przepis na chleb zmieniający życie. Przygotowany na bazie nasion i orzechów bardzo smaczny i wyjątkowy. Zapraszam również do obejrzenia krótkiej relacji z przygotowania dzisiejszego przepisu, to mój pierwszy mini filmik. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest doskonały, ale od czegoś trzeba zacząć 😉 Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Chleb warzywny
🥘 Składniki
- 600 g kalafiora
- 4 średnie jajka
- 100 g marchewki
- 100 g buraków czerwonych
- 100 g mielonych migdałów
- skórka otarta z ½ cytryny
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- oregano (bazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki)
🔪 Instrukcje
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć. Do malaksera/blendera lub innego rozdrabniacza włożyć różyczki kalafiora, rozdrobnić na cząstki wielkości ziarenek ryżu.
- Rozdrobniony kalafior podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać startą na tarce o małych oczkach marchewkę, marchew przed dodaniem odcisnąć z nadmiaru soku. Do drugiej części dodać starte na tarce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąć z nadmiaru soku.
- Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z ½ cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto.
- Przygotować dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia lub matami sylikonowymi.
- Ciasto wyłożyć na przygotowane blachy, rozsmarować tak, aby placki miały równą grubości na całej powierzchni, powinny to być prostokąty o wymiarach 30x22 cm.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st (opcja górnej i dolnej grzałki) piec 25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć chwytając z papier na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie delikatnie zdjąć papier.
- Podzielić na porcje, chleb można przechowywać w foliowej torebce w lodówce.
Inspiracja ze strony Green Kitchen Stories
Katarzyna napisał
Zastanawiam się czy migdaly można zastąpić mąją kokosową...podobno migdałów nie powinno się piec.
Anna napisał
Jeśli ma Pani obawy, że zastosowanie mielonych migdałów (mąki migdałowej) może mieć negatywny skutek dla zdrowia, to proszę spróbować zamienić na mąkę kokosową. Osobiście podchodzę z dystansem do tego typu wiadomości 🙂 Migdałów rzeczywiście nie zaleca się poddawać obróbce termicznej, a to dlatego, że w wysokiej temperaturze ulegają neutralizacji drogocenne kwasy tłuszczowe NNKT, ale trzeba pamiętać, że kwasy te ulatniają się również jeśli migdały nie są paczkowane, czyli kupowane na wagę lub jeśli długo pozostają otwarte... Z drugiej strony mąka migdałowa zalecana jest jako zamiennik mąk glutenowych, którą zaleca się do pieczenia ciast, zagęszczania sosów itp... Wybór pozostawiam Pani 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Katarzyna napisał
A ile takiej sklepowej mąki kokosowej dodać? Jest bardzo chłonna...jak pani myśli?
Anna napisał
Nie próbowałam z mąką kokosową piec tego chlebka, ale dałabym taką samą ilość, po prostu wymienić mąkę jedną na drugą, ale w tej samej ilości...
Margott napisał
Widziałam ten przepis już w orginale, będącym twoją inspiracją i byłam zachwycona. Teraz jestem jeszcze bardziej, bo przepis jest genialnie dostosowany tak, żeby moża było wypróbować 2 smaki na raz! Dzięki wielkieza przepis i w najbliższej przyszłości z pewnością wypróbuję!
Anna napisał
Z ostrożności na początek zrobiłam wersję na bazie kalafiora podzieloną na dwie porcje, marchewkową i buraczaną sama nie wiedziałam jak to wyjdzie, ale efekt jest super! Przyszedł mi teraz do głowy pomysł na wersję ze szpinakiem np. zamiast marchewki... z odrobiną czosnku, może wyjść super 🙂 Polecam, bo jest to bardzo smaczne i zdrowe urozmaicenie, pozdrawiam 🙂
Amatorka dobrej kuchni napisał
Nie słyszałam o takim chlebie i bardzo żałuję : ) Lubię eksperymentować, również z domowym pieczywem, dlatego stale szukam nowych przepisów. Chleb bez mąki, na bazie zdrowych warzyw i z dodatkiem aromatycznych ziół – zaskoczyłaś mnie bardzo! W sumie nie wiem czy można to jeszcze nazwać chlebem, ale kanapki z nim wyglądają wyśmienicie. Fotki zdecydowanie zachęcają do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza, że nie jest zbyt czasochłonny, pozdrawiam!
Anna napisał
Polecam, bo jest to przepis, którym można zaskoczyć bliskich, podając im fantastyczne bardzo smacznie i zdrowe kanapki. Zastanawiałam się, czy nazwa chleb jest odpowiednia..., ale myślę, że tak, bo przygotowuję z nich jednak kanapki, więc można przyjąć, że jest to chleb 😉 Pozdrawiam!