Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ciasto powinno być naprawdę delikatne i cienkie, żeby nie zdominowało smaku dodatków. Krem przygotowałam na bazie białej czekolady i śmietany oraz dżemu z pomarańczy. Choć lista składników jest krótka, to zapewniam Was, że efekt jest wspaniały i smakowity, a wykonanie szybkie i łatwe.
Ciasto możecie zagnieść dzień lub dwa przed pieczeniem owinięte w folię spożywczą i przechować w lodówce, lub zamrozić, ciasto w zamrażalniku może spędzić nawet do trzech miesięcy! Drugą opcją jest upieczenie spodów do mazurka na dwa lub trzy dni przed podaniem, należy tylko dobrze je przechować. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu trzeba dokładnie owinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ ciasto złapie wilgoć, a tym samym stracić swoją kruchość. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Mazurek pomarańczowy
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 90 g mąki pszennej typu krupczatka
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 30 g drobnego cukru
- 1 żółtko
Składniki na krem
- 100 ml śmietany 30 %
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- barwniki spożywcze w proszku lub w żelu (oczywiście jest to opcja, a krem może zostać w naturalnym kolorze)
- Dodatkowo kilka łyżek dżemu pomarańczowego najlepiej z kawałkami skórki
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
- Zimne masło posiekać w drobną kostkę dodać do składników suchych wraz z żółtkiem, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Formę o wymiarach 28-30 cm x 16-19 cm lub taką jaką macie najważniejsze, żeby ciasto nie było grubsze niż 0,5 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek odpowiadający kształtowi formy, wyłożyć min dno i boki formy na wysokość około 1,5 cm, nadmiar ciasta odciąć. Całą powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15 minut lub do jego zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- W rondelku podgrzać śmietanę ze skórką z pomarańczy, ale nie gotować jej! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać chwilkę do całkowitego rozpuszczenia.
- Na dno wystudzonego ciasta nałożyć kilka łyżek dżemu, równomiernie rozsmarować po całej powierzchni.
- Jeśli chcecie przygotować kolorową wersję mazurka należy odlać odrobinę kremu do dwóch małych miseczek, po 3-4 łyżki do każdej. Do miseczek dodać wybrany barwnik, wymieszać.
- Do trzeciej miski z największą ilością kremu można również dodać odrobinę barwnika, u mnie był to barwnik żółty.
- Krem wylewamy na rozsmarowany dżem, a następnie ozdabiamy pozostałymi kolorami kremu rysując dowolne wzorki, do tego celu najlepiej użyć widelca lub łyżki zamoczonej w kremie, którą po zanurzeniu szybko przenosimy nad powierzchnię ciasta i "rysujemy" wzory.
- Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
- Smacznego!
Comments
No Comments