Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Jagodzianki łatwe

Aktualizacja: 9 cze, 2020 · Opublikowany: 14 lip, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po pierwsze sposób przygotowania, który powinien spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na formowaniu i lepieniu bułeczek. Praca taka często kończy się mniejszymi lub większymi niepowodzeniami. Jeśli na przykład nie mamy wprawy w formowaniu bułek z nadzieniem, często zdarza się, że bułeczki się rozkleją.

jagodzianki latwe
Jagodzianki łatwe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ✏️ Wskazówki
  • 🥧 W czym upiec
  • ☁️ Porady
  • 📔 Inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 450 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
  • 90 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 370 g jagód
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 średnie jajko +1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek

Na lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryn

🔪 Instrukcje

  • W małym rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
  • Mleko delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć z ognia, dodać drożdże, dokładnie wymieszać dodać łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do chwili spienienia.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać.
  • Dodać rozczyn i jajka, wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  • Ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej.
  • Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską, uważajcie żeby nie rozgnieść jagód, odstawić.
  • Formę z kominem o średnicy 27 cm wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat delikatnie oprószyć całe ciasto mąką a następnie ugnieść dłonią odgazowując je, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.
  • Na całej powierzchni ciasta rozsmarować miękkie masło najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać cukier. Na tak przygotowany placek można wyłożyć jagody zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód.
  • Zacząć zwijać rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód, można delikatnie zwilżyć tę część ciasta, ale nie jest to konieczne ciasto powinno bez problemu się skleić.
  • Rulon pokroić na 11-12 część, kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formytak, aby przecięcia znajdowało się na dole formy.
  • Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • W miseczce wymieszać lukier, w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika.
  • *Piec przez około 23 minuty z opcją górnej i dolnej grzałki
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pomalować wierzch jagodzianek lukrem, jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem.

✏️ Wskazówki

W tym przepisie nie trzeba formować placuszków na bułeczki, a następnie nadziewać jagodami misternie zlepiając brzegi ciasta. W tym przepisie wystarczy zwinąć rulon ciasta wypełniony jagodami, pokroić na kawałki i włożyć do formy. Jest to sposób znany z przygotowania bułek cynamonowych. Banalnie prosty sposób idealny nie tylko dla początkujących!

🥧 W czym upiec

Forma użyta do tego przepisu powinna być formą z kominem. Jeśli takiej nie macie, możecie użyć zwykłej okrągłej, a w jej środek włożyć żaroodporną miseczkę lub kubek. Ach i ważna sprawa, forma do tej ilości jagodzianek powinna być bardzo duża około 27 cm średnicy! Jeśli nie macie tak dużej okrągłej tortownicy, to nic nie szkodzi. Możecie jagodzianki upiec w keksówce, a raczej w dwóch keksówkach lub w formie na muffiny:)

☁️ Porady

Drugim ważnym, a może najważniejszym powodem, dlaczego te jagodzianki są wspaniałe to oczywiście ich smak! Ciasto jest obłędne bardzo puszyste i lekko wilgotne, po prostu niebo w gębie. Sekretem jest długie wyrabianie ciasta, czyli odpowiednie napowietrzenie. No i wcześniej wspomniana forma przygotowania jagodzianek, tak upieczone jagodzianki nie są przesuszone. Poza tym klasyczne jagodzianki następnego dnia tracą troszkę na swojej świeżości, ale nie w tym wypadku. Jeśli tylko dobrze zabezpieczymy formę z już upieczonym ciastem, np. owijając szczelnie folią spożywczą, to jagodzianki następnego dnia będą smakowały dokładnie tak samo, jak zaraz po upieczeniu.

📔 Inne przepisy

Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jeśli macie ochotę na klasyczne jagodzianki, to zapraszam po przepis do pierwszego wpisu z tej serii, które również są obłędne! Na stronie znajdziecie kilka innych przepisów na drożdżowe bułki z jagodami.

  • jagodzianki klasyczne
    Jagodzianki klasyczne
  • jagodzianki z borowkami
    Jagodzianki z borówkami
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne

📖 Przepis

jagodzianki latwe
Print Pin
5 z 2 głosów

Jagodzianki łatwe

Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe wypełnione jagodami - pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 35 minuty minuty
Gotowanie 23 minuty minuty
Całkowity czas 58 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypania blatu)
  • 90 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 370 g jagód
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 średnie jajko (+1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek)

Na lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W małym rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
  • Mleko delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć z ognia, dodać drożdże, dokładnie wymieszać dodać łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do chwili spienienia.
  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać.
  • Dodać rozczyn i jajka, wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  • Ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej.
  • Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską, uważajcie żeby nie rozgnieść jagód, odstawić.
  • Formę z kominem o średnicy 27 cm wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat delikatnie oprószyć całe ciasto mąką a następnie ugnieść dłonią odgazowując je, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.
  • Na całej powierzchni ciasta rozsmarować miękkie masło najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać cukier. Na tak przygotowany placek można wyłożyć jagody zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód.
  • Zacząć zwijać rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód, można delikatnie zwilżyć tę część ciasta, ale nie jest to konieczne ciasto powinno bez problemu się skleić.
  • Rulon pokroić na 11-12 część, kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formy tak, aby przecięcia znajdowało się na dole formy.
  • Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • W miseczce wymieszać lukier, w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika.
  • *Piec przez około 23 minuty z opcją górnej i dolnej grzałki
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pomalować wierzch jagodzianek lukrem, jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jagodzianki można upiec w wąskiej keksówce, a raczej w dwóch keksówkach ponieważ ta ilość ciasta wystarczy na wypełnienie dwóch foremek.
Ważne jest, żeby nie przepiec jagodzianek po upływie około 17 minut wierzch jagodzianek powinien być przyrumieniony. Można sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbijając w nie patyczek, po wyjęciu powinien być suchy. Jagodzianki w razie potrzeby możemy przykryć folią spożywczą i dopiec.
*Jagodzianki piekłam również w piekarniku mojej mamy i tam musiały spędzić 27 minut! Pamiętajcie o tym, żeby kontrolować czas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej 🙂
jagodzianki latwe
  • jagodzianki - najlepsze
  • jagodzianki latwe

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.