Sernik z borówkami raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia i gotowania? Oczywiście, że jest to możliwe, a na dodatek deser jest bez cukru i glutenu wystarczy kilka ogólnodostępnych składników 15 minut pracy i deser gotowy! Właściwie to nie wiem, czy powinnam używać określenia ciasto lub sernik, bo przypomina to raczej pewnego rodzaju batonik. W kuchni raw-wegańskiej tak właśnie nazywa się tego typu słodkości więc i ja pozwoliłam sobie na użycie nazwy sernik.

Spód przygotowałam z mielonych orzechów nerkowca z dodatkiem daktyli i odrobiny oleju kokosowego. Orzechy przed zmieleniem można również uprażyć na suchej patelni będą jeszcze lepsze, choć przepis nie będzie już w stylu Raw, ale warto spróbować. Masa "serowa" przygotowana jest również z orzechów nerkowca, orzechów wcześniej namoczonych. Orzechy po odcedzeniu mielimy z dodatkiem syropu z agawy lub syropu klonowego, syropy te można zastąpić miodem. Do tego odrobina soku z cytryny, olej kokosowy i mielone wiórki kokosowe, a na wierzch układamy borówki amerykańskie i deser gotowy. Zdrowy i bardzo smaczny deser powinien posmakować nie tylko osobom na diecie wegańskiej, ale i wszystkim, którzy lubią rozkoszować się wspaniałymi smakołykami. Gorąco polecam, wypróbujcie!
📖 Przepis
Sernik z borówkami RAW
🥘 Składniki
Składnik na spód
- ½ szklanki orzechów nerkowca
 - ⅓ szklanki suszonych daktyli (bez pestek)
 - 1 łyżka oleju kokosowego
 
Składniki na masę "serową"
- ¾ szklanki orzechów nerkowca
 - ⅔ szklanki wiórków kokosowych
 - 3 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - ¼ laski wanilii (ziarenka wyskrobane z niej, można pominąć)
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
 - 1 szklanka borówek
 
🔪 Instrukcje
Przygotowanie spodu
- Do malaksera włożyć orzechy i daktyle rozdrobnić, orzechy powinny być pokrojone na kawałeczki wielkość nasion słonecznika lub trochę mniejsze, na koniec dodać olej i jeszcze raz wymieszać
 - Przygotować pasek folii spożywczej, która włożymy na spód formy, na środek wyłożyć przygotowaną masę uformowaną wcześniej w kulę, kulkę z masy orzechowej przykryć drugim kawałkiem folii spożywczej, rozwałkować wałkiem na placek o średnicy odpowiadającej waszej mini foremce (u mnie była to foremka o średnicy 14 cm) plus na boki około 2,5 - 3 cm
 - Rozwałkowany placek wyłożyć na spód foremki delikatnie docisnąć do spodu i boków, teraz można zdjąć folię z góry lub pozostawić ją do chwili schłodzenia, wstawić formę do zamrażalnika na czas przygotowanie wkładu
 
Przygotowanie masy
- Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy do chwili, kiedy wiórki zaczną zmieniać się w tłustą masę
 - Namoczone nerkowce odcedzić i umieścić w malakserze, dodać olej kokosowy, zmielone wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy i ewentualnie ziarenka z wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę, masa nie powinna mięć wyczuwalnych kawałków orzechów
 - Gotową i gładką masę wyłożyć na schłodzony spód (jeśli nie zdejmowaliście wcześniej folii, która pozostała na wierzchu spodu, należy teraz ją zdjąć), ugnieść i wyrównać masę
 - Jeśli brzegi wystają ponad masę "serową" należy zagiąć brzegi na wierzch, na wierzchu rozłożyć borówki jedna obok drugiej
 - Formę z ciastem włożyć do lodówki, schłodzić przez około 6 godzin w lodówce
 - Smacznego!
 
📋 Notatki
Orzechy nerkowca można namoczyć przez noc w dwukrotnie większej ilości zimnej wody lub też w wersji ekspresowej, można namoczyć orzechy w letniej wodzie przez około 3 godziny.
Sernik przechowujemy w lodówce!


























Comments
No Comments