Podczas pieczenia tego chleba zapach rozmarynu unosi się po całym domu. Chleb jest bardzo miękki puszysty, a skórka rumiana, delikatna i cienka. Znakomity do serów i mięs, idealny do zupy cebulowej. Przygotowanie chleba jest bardzo proste i szybkie, jest to idealny chleb dla początkujących piekarzy.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 1 szklanka wody około 45 st C.
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy + do posmarowania
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
- Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
📖 Przepis
Chleb z rozmarynem
Wspaniały chleb z rozmarynem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 1 szklanka wody (około 45 st C.)
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy (+ do posmarowania)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
- Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Marcelina napisał
wow, jestem pod wrażeniem 🙂
Anna napisał
Zachęcam do pieczenia, jest pyszny i bardzo łatwy! Pozdrawiam Ania
Nutinka napisał
Może dodasz go do prowadzonej akcji na durszlaku ? "chleb drożdżowy" ?
Anna napisał
Bardzo chętnie to zrobię:) Pozdrawiam Ania