Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb z rozmarynem

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 30 sie, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Podczas pieczenia tego chleba zapach rozmarynu unosi się po całym domu. Chleb jest bardzo miękki puszysty, a skórka rumiana, delikatna i cienka. Znakomity do serów i mięs, idealny do zupy cebulowej. Przygotowanie chleba jest bardzo proste i szybkie, jest to idealny chleb dla początkujących piekarzy.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 1 szklanka wody około 45 st C.
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
  • Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce.

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb z rozmarynem

Wspaniały chleb z rozmarynem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki mąki pszennej tup 450
  • 1 paczuszka suszonych drożdży
  • 1 szklanka wody (około 45 st C.)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy (+ do posmarowania)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
  • Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć ciasto z miski i 'zbić', uformować okrąg o średnicy około 20 cm, położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
rumiany chleb widok z góry
Chleb z rozmarynem

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcelina napisał

    30 sierpnia, 2012 at 1:13 pm

    wow, jestem pod wrażeniem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2012 at 1:57 pm

      Zachęcam do pieczenia, jest pyszny i bardzo łatwy! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  2. Nutinka napisał

    30 sierpnia, 2012 at 12:48 pm

    Może dodasz go do prowadzonej akcji na durszlaku ? "chleb drożdżowy" ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2012 at 1:55 pm

      Bardzo chętnie to zrobię:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required