Pudding chlebowy jest kolejnym przepisem "recyklingowym" w którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie również użyć chleb tostowy. Angielski przysmak można przygotować w różnych wariantach z dodatkiem rodzynek, żurawiny smażonych jabłek lub duszonych pomarańczy. Tutaj możecie zaszaleć i dobrać takie dodatki, na jakie macie ochotę lub jakie macie pod ręką. Najczęściej używanymi przyprawami w tego typu przepisach są imbir, cynamon, kardamon, wanilia lub ich mieszanka z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Oczywiście walorów smakowych dodaje alkohol, w którym moczone są rodzynki, a najlepszy do tego będzie rum. Alkohol paruje podczas zapiekania i pozostawia tylko delikatny aromat, więc nie obawiacie się przed podaniem go dzieciom. Oczywiście deser można przygotować bez alkoholu. Przepis jest bardzo prosty, przygotowany z niewielkiej ilości składników. Pudding można podać z sosem waniliowym lub czekoladowym. Najlepiej podawać go na ciepło. Zapraszam!
📖 Przepis
Pudding chlebowy
🥘 Składniki
- 75 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 średnia chałka (mała lub ciasto drożdżowe, pieczywo tostowe)
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 2 średnie jajka
- 400 ml śmietany 30%
- 180 ml mleka
- 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub imbirowo-pomarańczowego)
- 2 łyżki cukru muscovado
🔪 Instrukcje
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem.
- Namoczyć rodzynki w rumie.
- Chałkę pokroić na kromki, połowę kromek posmarować masłem, a drugą dżemem, złożyć kanapki, które teraz trzeba przeciąć na ukos. Kanapki ułożyć w naczyniu przecięciem do dołu, jedna obok drugiej.
- W misce lekko ubić żółtka z jajkami, cukrem (białym), imbirem, mlekiem i śmietaną.
- Na ułożone kromki rozsypać namoczone rodzynki, część z nich powciskać między kromki, polać pozostałym rumem. Wierzch polać mieszanką śmietanowo-jajeczną, posypać cukrem muscovado oraz cynamonem.
- Odstawić na około 10 minut, żeby chałka wchłonęła płyn.
- Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut lub do czasu przyrumienienia i wyrośnięcia sosu.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
- Smacznego!
Comments
No Comments