Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Desery

Pudding chlebowy

Aktualizacja: 22 mar, 2020 · Opublikowany: 15 lis, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pudding chlebowy jest kolejnym przepisem "recyklingowym" w którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie również użyć chleb tostowy. Angielski przysmak można przygotować w różnych wariantach z dodatkiem rodzynek, żurawiny smażonych jabłek lub duszonych pomarańczy. Tutaj możecie zaszaleć i dobrać takie dodatki, na jakie macie ochotę lub jakie macie pod ręką. Najczęściej używanymi przyprawami w tego typu przepisach są imbir, cynamon, kardamon, wanilia lub ich mieszanka z dodatkiem gałki muszkatołowej.

Pudding chlebowy z rodzynkami w naczyniu żaroodpornym.
Pudding chlebowy

Oczywiście walorów smakowych dodaje alkohol, w którym moczone są rodzynki, a najlepszy do tego będzie rum. Alkohol paruje podczas zapiekania i pozostawia tylko delikatny aromat, więc nie obawiacie się przed podaniem go dzieciom. Oczywiście deser można przygotować bez alkoholu. Przepis jest bardzo prosty, przygotowany z niewielkiej ilości składników. Pudding można podać z sosem waniliowym lub czekoladowym. Najlepiej podawać go na ciepło. Zapraszam!

📖 Przepis

pudding-chlebowy
Print Pin
5 z 3 głosów

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy z resztek pieczywa, pyszny deser lub śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Angielska
Rodzaj Ciasto
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 75 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1 średnia chałka (mała lub ciasto drożdżowe, pieczywo tostowe)
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 średnie jajka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (lub imbirowo-pomarańczowego)
  • 2 łyżki cukru muscovado
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem.
  • Namoczyć rodzynki w rumie.
  • Chałkę pokroić na kromki, połowę kromek posmarować masłem, a drugą dżemem, złożyć kanapki, które teraz trzeba przeciąć na ukos. Kanapki ułożyć w naczyniu przecięciem do dołu, jedna obok drugiej.
  • W misce lekko ubić żółtka z jajkami, cukrem (białym), imbirem, mlekiem i śmietaną.
  • Na ułożone kromki rozsypać namoczone rodzynki, część z nich powciskać między kromki, polać pozostałym rumem. Wierzch polać mieszanką śmietanowo-jajeczną, posypać cukrem muscovado oraz cynamonem.
  • Odstawić na około 10 minut, żeby chałka wchłonęła płyn.
  • Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut lub do czasu przyrumienienia i wyrośnięcia sosu.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  • Smacznego!
Pudding na talerzyku z rodzynkami.
Pudding chlebowy

Więcej Przepisy na desery

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.