Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres przed świąteczny podsunął mi smak tortu. Mak i pomarańcze wydały mi się świetnym połączeniem i sprawdziło się to wspaniale. Tort jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli biszkopt upieczecie dzień lub dwa wcześniej, to tort uda się zrobić w pół godziny. Ubicie śmietany i połączenie jej z serkiem oraz skórką pomarańczowa traw chwilkę pewnie więcej zajmie Wam dekorowanie tortu 😉 Do nasączenia tortu najlepszy będzie likier pomarańczowy lub domowy ekstrakt pomarańczowy, który możecie przygotować sami. Dla wzmocnienia smaku pomarańczy w torcie przyda się dżem pomarańczowy, który również możecie przygotować własnoręcznie lub użyć gotowego ze sklepu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu, tort jest wspaniały w smaku i bardzo pięknie prezentuje się na stole!
📖 Przepis
Tort makowo pomarańczowy
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt makowy
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 200 g maku niebieskiego (całego)
Składniki na poncz
- 80 ml likieru pomarańczowego
- 120 ml świeżego soku pomarańczowego
Składniki na krem
- 300 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 ½ skórki z pomarańczy (otarta na małych oczkach)
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu pomarańczowego (około 180 ml)
🔪 Instrukcje
Przygotownie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
- Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
- Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na najwyższych obrotach, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować.
- Do miski włożyć serek, startą skórkę z pomarańczy lekko zmiksować, następnie dodać w dwóch porcjach bitą śmietanę i 2 łyżki dżemu pomarańczowego, zmiksować do połączenie się składników, ewentualnie dosłodzić jeśli uznacie, że krem jest mało słodki.
Wykończenie tortu
- Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze lub talerzu i lekko nasączyć ponczem na drugi blat rozsmarować 3 łyżki dżemu, na nasączony blat położyć kilka łyżek kremu i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni, przykryć drugim blatem (dżemem do kremu) lekko przysnąć, z góry nasączyć drugi blat, nałożyć krem i przykryć trzecim blatem, który również lekko nasączamy.
- Resztą kremu obsmarowujemy boki i wierzch tortu, dekorujemy makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi dekoracjami.
- Tort schładzamy w lodówce przez przynajmniej trzy godziny przed podaniem, przechowujemy również w lodówce najlepiej pod przykryciem.
- Smacznego!
Ewa napisał
Bardzo dziękuję za ten przepis! Trafiłam na niego przypadkiem i mnie skusił. Torcik zrobiony specjalnie na Sylwestra wyszedł imponująco dobrze i pysznie 🙂
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję i życzę wspaniałej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Magda napisał
Wypróbowałam ten przepis dwa razy i pomimo bardzo dokładnego przestrzegania przepisu niestety za każdym razem biszkopt opadł w trakcie pieczenia. Myśle ze jest w nim tez zbyt dużo maku co może powodować opadanie. Biszkopt jest strasznie makowy. Następnym razem dałabym polowe porcji maku.
Anna napisał
Przykro mi, że biszkopt nie udał się, wiem jak to frustruje...
Powiem szczerze, że jestem zaskoczona, że biszkopt opada i to w trakcie pieczenia. Biszkopty "lubią" czasami opadać, ale raczej po upieczeniu. Przyczyną może być np. niestabilna temperatura w piekarniku, miałam z tego powodu problemy z różnego rodzaju wypiekami, ale skończyły się, kiedy kupiłam dodatkowy wewnętrzny termometr. Biszkopt był pieczony wielokrotnie przez znajomych i rodzinę i nie miałam do tej pory takiego przypadku, żeby biszkopt opadał.
Jeśli ilość maku jest zbyt duża dla Pani, smak maku zbyt intensywny to pewnie bardziej przypadłby Pani do gustu biszkopt - piegusek, wystarczy dodać do ciasta podstawowego na biszkopt np. idealny 3-4 łyżki maku, a smak będzie delikatniejszy.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udany biszkopt 🙂