Chleb żytni z prażoną cebulą jest bardzo, bardzo dobry. Prażona cebula nadaje niesamowity smak! Użyłam chrupiącej i aromatycznej cebulki, która podczas pieczenia cały swój aromat oddała do chleba. Chleb jest z serii bardzo miękkich, a właściwie jest tak miękki jak najdelikatniejsza bułka. Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem go zanim ostygnie, pachnie niesamowicie i jeszcze lepiej smakuje. Sami spróbujcie!
📖 Przepis
Chleb żytni z prażoną cebulą
Wspaniały mięciutki chlebek
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720
- 1 paczuszka suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
- ½ szklanki ciepłej wody (około 45°C)
- 2 łyżki cukru
- 2½ szklanki mąki pszennej typ od 500 do 720
- 1 szklanka przegotowanego mleka i ostudzonego do temperatury 45°C
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki suszonej cebuli
- 2 łyżki miękkiego masła + 2 łyżki stopionego
🔪 Instrukcje
- W misce wymieszać drożdże, ciepłą wodę, mleko i cukier, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać cebulę, sól i masło, wszystko wymieszać, dodać mąkę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można troszkę podsypać mąką.
- Miskę wysmarować olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę aby podwoił swoją objętość.
- Na wysmarowany olejem blat wyjąć ciasto, lekko je zbić. Podzielić na trzy części i utworzyć z każdego wałek o długości 40 cm. Z wałków upleść warkocz, zlepiając końce.
- Okrągłą formę o średnicy 22 cm wysmarować olejem. Warkocz włożyć do formy zwijając w ciasny ślimak, zaczynając od środka, posmarować 1 łyżką stopionego masła. Ponownie odstawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 35 - 40 minut.
- Upieczony chleb wyjąc z formy i studzić na kratce, gorący posmarować 1 łyżką stopionego masła.
- Smacznego!
📋 Notatki
Dla tych którzy mają maszynę do chleba: Wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić na program do ciast rosnących. Po zakończeniu programu postępować jak wyżej.
Jola napisał
Chcę dzisiaj upiec ten chleb i mam pytanie - jakiego typu ma być mąka żytnia i pszenna?
Anna napisał
Mąka żytnia typ 720, a pszenna od 500 do 720. Chleb jest lekki i puszysty raczej nie proponuję mąk pełnoziarnistych do tego przepisu 😉
sylwia napisał
Witam. Co by sie stalo gdybym suszona cebule zastapila zeszklona? Ostatnio pieklam z innego przepisu i wyszedl zakalec. Z gory dziekyje za odpowiedz. Pozdrawiam
Anna napisał
Myślę, że możesz dodać zeszkloną cebulkę, po zeszkleniu wyjmij ją na ręcznik papierowy aby ociekła z tłuszczu. Taka cebulka będzie jeszcze bardziej aromatyczna od tej prażonej 🙂 Daj proszę znać jak wyszedł chleb w Twojej wersji 🙂
Nutinka napisał
Zostałaś nominowana u mnie na blogu : http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html .
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂
Nutinka napisał
Cudo!