Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy.
Mimo, że przepis jest przepisem bardzo łatwym, to zdarza się, że zamiast puszystej i lekkiej babki wychodzi zakalec. Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto. Najważniejszą sprawą są składniki w temperaturze pokojowej to główny gwarant sukcesu!!! W tym przepisie to jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można też je ogrzać szybciej przez włożenie ich do ciepłej wody na kilkanaście minut. Oczywiście olej nie może być z lodówki, ten również musi być w temperaturze pokojowej. Kolejnym krokiem do sukcesu jest dobrze ubita masa jajeczno-cukrowa. Ubicie jej trwa kilka minut, masa powinna być puszysta, gęsta i jasna, a jej objętość powinna się przynajmniej podwoić.
Smak babki jest wspaniały, a to dzięki świeżej skórce z pomarańczy i ekstraktowi pomarańczowemu, który można zrobić własnoręcznie, przepis znajdziecie tutaj. Nie martwcie się, jeśli nie macie ekstraktu, zamiast niego możecie użyć odrobiny olejku pomarańczowego. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem albo polać białą czekoladą i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!
📖 Przepis
Babka piaskowa pomarańczowa
🥘 Składniki
- 4 sztuki jajek (w temperaturze pokojowej)
- 190 g drobnego cukru
- 200 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub kilka kropel olejku)
- 1½ łyżki skórki z pomarańczy (otarta z całej pomarańczy)
- ½ szklanki oleju (czyli 125 ml)
Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy (+skórka)
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-165 st C.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier całość zmiksować na bardzo puszystą jasną masę. Ubijanie trwa kilka minut, masa musie być naprawdę bardzo dobrze ubita i jasna.
- Do puszystej jasnej masy dodać cieniutkim strumieniem oleju nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy.
- Na koniec dodać składniki suche w dwóch porcjach, wymieszać ręczną trzepaczką/rózgą do połączenia się wszystkich składników.
- Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika, babkę pieczemy przez około 40-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Kiedy babka piecze się można przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z pomarańczy.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić na kratce. Jeszcze gorącą babkę polać lukrem pomarańczowym lub roztopioną białą czekoladą i posypać skórką kandyzowaną.
- Smacznego!
📋 Notatki
Za przepis dziękuję Pani Monice:)
Doris_33 napisał
Mnie chyba nie wyszła... wizualnie jest piękna, ale ciemniejsza niz u Ciebie w środku a w smaku czuję goryczkę - to przez skórkę z pomaranczy czy przez sode? A jak pomine sode w składnikach to co sie stanie?
Anna napisał
Oj, przykro mi z tego powodu, ale to z pewnością nie jest wina sody. Soda jest konieczna do tego, aby babka urosła i w takiej ilości nie zaburza smaku babki (można ją spróbować zastąpić proszkiem do pieczenia). To na pewno wina skórki z pomarańczy. Smak goryczy pojawi się, kiedy skórkę zetrzesz razem z białą częścią, wtedy goryczka jest bardzo duża, dlatego ścierając skórkę, trzeba robić to z wyczuciem i zetrzeć tylko pomarańczową wierzchnią część. Silna gorycz jest też w pomarańczach mocno spryskanych chemią, której nie udało się dokładnie pozbyć ze skórki. Jeśli kolor jest bardziej intensywny (pomarańczowy) to zapewne też za sprawą skórki. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie taka, jak należy. Pozdrawiam serdecznie!