Idealna propozycja na lekki obiad, czy grillową imprezę w ogrodzie z przyjaciółmi. Soczyste mięso łososia w nucie słodko-pikantnej z papryczką chili, czosnkiem, cytryną i sporą ilością kolendry. Wspaniałym dodatkiem do szaszłyków jest sos jogurtowy o smaku cytrynowym. Podczas grillowania ananas karmelizuje się, a dzięki temu smak szaszłyków jest wyjątkowy. Szaszłyki smakują wszystkim bez wyjątku starszymi i młodszym, moje dzieci przepadają za łososiem w tej wersji. Polecam.
📖 Przepis
Szaszłyki z łososia i ananasa
Najlepsze szaszłyki rybne!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na szaszłyki
- 300 g fileta z łososia
- 250 g obranego świeżego ananasa
Składniki na marynatę
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru muscovado
- 1 szczypta suszonego chilli (ilość pozostawiam do indywidualnej decyzji)
- ½ łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
- sok i skórka otarta z ½ cytryny
Składniki na sos śmietanowy
- 100 ml śmietany 18%
- łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny
- 2 łyżki łyżki soku z cytryny
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i po 30 sekundach zdjąć z ognia. Do blendera przełożyć cebulę i czosnek dodać chilli sok i skórkę z cytryny, cukier, sól i połowę kolendry (lub nać pietruszki) wszystko zmiksować.
- Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kwadraty ok.2,5 cm, ananas również pokroić na podobne kawałki. Na patyczki do szaszłyków nałożyć łososia na przemian z ananasem. Przygotowaną glazurą posmarować szaszłyki. Jeśli to możliwe przygotujcie szaszłyki w glazurze kilka godzin przed grillowaniem i przetrzymajcie je w lodówce pod przykryciem, przejdą smakami i będą bardziej aromatyczne.
- Patelnię grillową rozgrzać dość mocno ( bez tłuszczu) ułożyć przygotowane szaszłyki, grillować ok. 2 - 3 minuty z każdej strony, aż łosoś się zrumieni.
- Śmietanę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny dodać kolendrę. Gotowe szaszłyki posypać resztą zieleniny, podawać gorące z sosem śmietanowym.
Comments
No Comments