Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre, a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je w szczelnym pojemniku lub torbie foliowej. Po nocy robią się bardzo delikatne, miękkie, aromatyczne i wspaniałe w smaku. Jeśli będziecie chcieli przygotować je na Wielkanoc, możecie upiec je nawet w piątek. Po wystudzeniu i szczelnym owinięciu w folię spożywczą będą wspaniałe nawet w Wielkanocny Poniedziałek, choć wątpię, że wytrzymają do poniedziałku ;).
🥘 Składniki
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 1 sztuka mandarynka skórka otarta z niej
- 130 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła
- 80 ml soku z mandarynki
- 2 łyżki śmietany 18%
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można również użyć foremek do muffinek. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić na bok.
- Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz skórką z mandarynki. Jajka (w temperaturze pokojowej) wbić do miski dodać cukier, ubić przy pomocy miksera na puszystą masę (trwa to kolka minut), następnie dodać rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać.
- Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka.
- Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmujemy na kratkę i studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Babeczki fantastycznie smakują z sosem z białej czekolady i gałką lodów.
🥣 Proste wykonanie
Babeczki można polać polewą z białej czekolady lub lukrem, choć jak dla mnie najlepiej smakują właśnie z ciepłą polewą z białej czekolady i gałką lodów. Przepis jest prosty i z pewnością uda się każdemu. Musicie tylko pamiętać o jednej i często powtarzanej przeze mnie zasady dotyczącej temperatury składników. Składniki na te babeczki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie więc wcześniej z lodówki śmietanę, jajka i ewentualnie mandarynki, żeby zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej, reszta to już prosta sprawa. Skusicie się?
📖 Przepis
Babeczki mandarynkowe
🥘 Składniki
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 1 sztuka mandarynka (skórka otarta z niej)
- 130 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła
- 80 ml soku z mandarynki
- 2 łyżki śmietany 18%
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można również użyć foremek do muffinek. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić na bok.
- Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz skórką z mandarynki. Jajka (w temperaturze pokojowej) wbić do miski dodać cukier, ubić przy pomocy miksera na puszystą masę (trwa to kolka minut), następnie dodać rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać.
- Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka.
- Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmujemy na kratkę i studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Babeczki fantastycznie smakują z sosem z białej czekolady i gałką lodów 😉
📋 Notatki
Inspiracja z tej strony
grażynka napisał
Lubię babeczki i mandarynki więc tej przepis powinien mi posmakować 🙂
Anna napisał
Zapraszam do spróbowania 😁
Madzia napisał
cudne ?
Anna napisał
A jakie dobre 🙂
Michał napisał
Bardzo ciekawy przepis 🙂 skorzystam z niego na Wielkanoc 🙂
Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Zapraszam, babeczki są pyszne 🙂