Jak szybko i smacznie przygotować danie z kurczaka?
Dzisiejszy przepis to odpowiedź na to często zadawane pytanie. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, można powiedzieć, że jest to przepis dla zabieganych. Mięso można włożyć do marynaty dzień przed przygotowaniem potrawy. Po nocy marynowania mięso lepiej przejdzie smakami przypraw. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na to, to spokojnie można pominąć ten etap. Danie przygotowane bez etapu marynowania również jest bardzo smaczne i aromatycznie. Kurczak po upieczeniu jest niezwykle soczysty, a to ważne w przypadku tego rodzaju mięsa. Danie proponuję podać z ryżem i świeżymi warzywami lub surówką. Muszę przyznać, że dzieci bardzo lubią ten zestaw i zazwyczaj proszą o dokładkę, więc cała porcja znika przy jednym posiedzeniu.
Na moim blogu niewiele jest przepisów na dania mięsne, choć ja mięsa nie jem od 9 lat (z małą przerwą) to prawdę mówiąc, mięso w mojej kuchni jest zawsze. Moje dzieci i goście zaglądający do nas bardzo lubią mięso, więc i przepisów na jego wykorzystanie mam sporo. Wielu z Was pyta o szybkie i smaczne przepisy na tego typu dania. Postanowiłam wiec podzielić się nimi.
Oczywiście zawsze namawiam do ograniczenia spożycia mięsa! Jeśli jednak lubicie i chcecie je jeść, to wybierajcie dobrej jakości mięso ze sprawdzonych źródeł. To bardzo ważne, aby mieć świadomość, jakie mięso i z jakiej hodowli trafia do nas. Masowa hodowla zwierząt wiąże się, raczej zawsze z użyciem antybiotyków, hormonów wzrostu i słabej jakości paszami. To również kontrowersyjne warunki, w jakich hodowane są zwierzęta. Pamiętajcie, że nowa piramida żywieniowa zaleca ograniczenie spożycia mięsa! Warto zastanowić się na początek nad zmniejszeniem jego ilości w diecie. Oczywiście ograniczenie mięsa musi iść w parze z uzupełnieniem produktów bogatych w białko, czyli zwiększeniem ilości spożywanych warzyw strączkowych. Robiąc rewolucje w sposobie żywienia, zawsze warto zasięgnąć opinii dietetyka. Dobrze zrównoważona dieta gwarantuje nam dobre samopoczucie i zdrowie!
📖 Przepis
Kurczak z sosie orzechowym
🥘 Składniki
- 600 g podudzia z kurczaka bez kości i skóry
- 3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowej produkcji)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 garść orzechów zimnych
- 3 ząbki czosnku
- sól
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać wszystkie składniki na sos wraz z cebulą i orzeszkami. Podudzia włożyć do marynaty dokładnie wymieszać, aby całe dokładnie pokryły się nią. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, można na całą noc. Oczywiście, jeśli nie macie czasu, to można pominąć ten etap.
- Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, jeśli jest przykrywane, to przykryć pokrywką, jeśli nie, to wierzch przykryć folią aluminiową.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Kurczaka wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut po tym czasie zdjąć przykrywkę lub folię aluminiową i dopiec przez 15 minut w tym czasie można raz wysunąć kurczaka i polać wierch powstałym sosem.
- Kurczaka podajemy z ryżem i surówka lub świeżymi warzywami.
- Smacznego!
Keda napisał
Dziekuje! Przepyszne!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 U nas również go uwielbiają!