Placuszki z cukinii z dodatkiem sera koziego jak dla nas, to hit! Jest to bardzo dobre aromatyczne i lekkie danie. Placuszki można podać tylko z dodatkiem jogurtu jako przekąskę lub podać je jako danie główne. Delikatniejsze niż placki ziemniaczane i o wiele bardziej aromatyczne, a to dzięki dodatkowi sera koziego, który ma tutaj wielkie znaczenie. Placuszki fantastycznie smakują z jogurtem i świeżymi ziołami, surówkami lub sosem kurkowym. Dziś podałam je z dipem jogurtowo-miętowym. Zapraszam częstujecie się, jest to bardzo prosty przepis, a przygotowanie ich z pewnością nie sprawi Wam trudności. Smacznego!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 350 g cukinii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnie jajko
- 100 g sera koziego półtwardego
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej opcjonalnie
- oregano do smaku
Składniki na dip
- 100 ml jogurtu naturalnego gęsty typu greckiego
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki
- kilka listków świeżej mięty
🔪 Instrukcje
- Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok.
- Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
- Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
- Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, solą i posiekaną miętą. Placuszki podajemy ciepłe!
📖 Przepis
Placuszki z cukinii
Wspaniałe placuszki z cukinii z kozim serem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 350 g cukinii
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnie jajko
- 100 g sera koziego (półtwardego)
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- oregano (do smaku)
Składniki na dip
- 100 ml jogurtu naturalnego (gęsty typu greckiego)
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny (i odrobina startej skórki)
- kilka listków świeżej mięty
🔪 Instrukcje
- Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok.
- Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
- Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
- Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, solą i posiekaną miętą. Placuszki podajemy ciepłe!
- Smacznego!
aniab napisał
Wyszły świetnie 🙂
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję za wiadomość. 🙂
omlet napisał
Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )
Anna napisał
Bardzo, bardzo dobre! pełne smaku i aromatu, aż zatęskniłam za nimi 🙂