Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki. Bardzo kruche z wyraźnym aromatem skórki z mandarynki i pysznymi słodkimi żurawinami. Ciasteczka idealnie pasują na jesienną porę oraz Boże Narodzenia. Przygotowuje się je błyskawicznie i po około 25 minutach można rozkoszować się ich wspaniałym smakiem.
📖 Przepis
Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 1 średnie jajko w temperaturze pokojowej
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 100 g suszonych żurawin
- 2 łyżeczki startej skórki z mandarynki
- 2 łyżki soki z mandarynki
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek. Odcinać plasterki o grubości około 5 mm.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 8 do 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Gotowe wystudzone ciastka można przez długi czas przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Smacznego!
📋 Notatki
Proponuję żurawinę posiekać przed dodaniem do ciasta, łatwiej będzie uformować ( pokroić ) ciastak.
Justyna napisał
Oooo ... 🙂 super, prosty... ,krótki przepis,na pewno skorzystam !!!
Anna napisał
i w sklepie takich nie kupisz, zdrowe, pyszne bez żadnych podejrzanych E... Pozdrawiam
Brenia napisał
Te ciasteczka są super, w dodatku moje smaki, będę musiała zrobić podobne 🙂
karmel-itka napisał
ach, chrup, chrup!
pyszniutkie ;]