Pyszne muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką, mięciutkie i wilgotne w środku. Myślę, że spodoba się wam ten przepis ponieważ muffinki są bardzo łatwe do przygotowania możecie zlecić przygotowanie ich nawet dzieciom. Muffinki długo zachowują świeżość choć jest to mniej istotna sprawa, bo znikają tego samego dnia ;). Świetnie smakują, kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe, wtedy truskawki mają bardzo intensywny smak, spróbujcie.
📖 Przepis
Muffinki z truskawkami
Puszyste, wilgotne w środku z dodatkiem truskawek i migdałowej kruszonk, zapraszam na super muffinki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mleka
- 2 średnie jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
Składniki na kruszonkę
- 30 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 80 g płatków migdałowych lub mielonych migdałów
🔪 Instrukcje
- Wszystkie "suche" składniki wsypać do miski i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać "mokre" składniki i wlać do "suchych", delikatnie wymieszać niezbyt dokładnie, dodać truskawki.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i zagnieść, kruszonka powinna się zlepić w grudki, konsystencją powinna przypominać mokry piasek, a ściśnięta w garści sklei się w dużą grudkę, roztarta pod palcami będzie jak piasek.
- Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotami, nałożyć ciasto do ¾ wysokości i posypać kruszonką.
- Piekarnik nagrzać do 190°C, wstawić muffinki i piec ok. 25 minut.
- Smacznego!
Comments
No Comments