Kto lubi orzeszki ziemne, masło orzechowe i nie jest na nie uczulony, może śmiało upiec podwójną porcję ciasteczek. Smak jest zaskakujący, słodycz miesza się ze słono-orzechową nutą, jak dla mnie i moich domowników ciastka są pycha! Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne jakby były zrobione z piasku, więc zanim zaczniemy delektować się ich smakiem musimy pozwolić im wystygnąć. Błyskawiczne wykonanie, chwila oczekiwania na przestygnięcie, a później tylko chrupanie, chrupanie i chrupanie. Gorąco polecam, takimi ciastkami można obdarować naszych najbliższych w świąteczny czas!
📖 Przepis
Ciasteczka bardzo fistaszkowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 130 g masła
- 230 g cukru
- 220 g maki
- 1 łyżeczka sody
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka masła orzechowego (dałam z kawałkami orzechów)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ⅓ szklanki cukru do obtoczenia ciastek
🔪 Instrukcje
- Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i esencję waniliową, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodę, wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miseczki nasypać cukier. Z ciasta formować kulki o wadze około 18 g i obtaczać je w cukrze. Następnie układać na blaszce, delikatnie spłaszczyć.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Ciastka piec przez około 12 minut (uważajcie aby się nie przypaliły, piekłam bez termoobiegu). Po upieczeniu delikatnie przenieść ciastka z całym papierem na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj🙂
moniczkawkuchni napisał
wyglądają genialnie, na pewno smakują jeszcze lepiej
Anna napisał
Te ciastka to jedno z bardziej zaskakujących odkryć! Pyszne, polecam!
kocie-smaki napisał
piękne! a jaki musi się unosić aromat przy ich pieczeniu, mmm 🙂
Bee napisał
Genialne! uwielbiam smak masła orzechowego w wypiekach 😀
Anna napisał
Koniecznie wypróbuj!!!Pycha:)
Capacitier napisał
Ja lubię! I to bardzo 😀