Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w 1756 roku i na cześć zdobycia Port - Mahon nazwał go "mahonnaise". W późniejszych latach stał się on bazą dla innych sosów. Tyle o historii. Majonez, to dość duża bomba kaloryczna, ale kto z nas nie lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut.
Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek. W miarę kiedy majonez gęstnieje, olej można zacząć dodawać cienkim strumieniem. Jaja muszą być świeże i dobrej jakości. Przed użyciem należy je dokładnie umyć i sparzyć, a następnie wytrzeć do sucha. [info]Jeśli majonez zwarzyłby się podczas ucierania, należy w innym naczyniu utrzeć jeszcze jedno żółtko z dodatkiem zwarzonego majonezu, który do żółtka należy dodawać po jednej kropli ciągle mieszając, a następnie dodawać olej. Jeśli majonez w trakcie ucierania zacznie bardzo gęstnieć, można dodać do niego 1-2 łyżki bulionu lub wody. Smacznego!
📖 Przepis
Majonez
🥘 Składniki
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru pudru
- około 1 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka musztardy
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego - dobrej jakości
- 2 łyżki wody - w razie potrzeby
🔪 Instrukcje
- Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ( końcówka do ubijania ) ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania.
- Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 - 2 łyżki wody.
- Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.
- Smacznego!
Comments
No Comments