Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się chleb na zakwasie żytnim. Smak lekko kwaśny, ale tylko lekko, jasny, wilgotnym i sprężysty miąższ. Uwielbiam kanapkę zrobioną ze świeżego, chrupiącego chleba z kozim serem z dodatkiem majonezu i pysznymi suszonymi pomidorami lub ze świeżym kremowym guacamole, pycha! Najlepiej spróbujcie sami, bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Polecam!
📖 Przepis
Chleb
Pyszny domowy chleb.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 60 g zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 14 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
- Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem przed pójściem spać:)
- Wszystkie składniki na zaczyn krótko wymieszać tylko do połączenie składników w dość dużej misce, którą najlepiej przykryć folią spożywczą. Następnego dnia rano dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem przez około 5 minut.
- Ciasto ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
- Przygotować dwie keksówki (ja użyłam jednej o wymiarach 11 x 25 cm , a druga miała 13 x 24 cm) wysmarować je olejem i wysypać otrębami. Ciasto wlać do foremek, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem do piekarnika na dno wysypać szklankę kostek lodu, aby uzyskać odpowiednią wilgotność. Piecz przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C piec jeszcze przez 25 - 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Czarek napisał
W przepisie jest podana mąka pszenna, ale jaki typ mąki ? 450 czy chlebowa 750.
Anna napisał
Ten przepis wychodzi z każdą mąką pszenną jasną i dlatego nie pisałam o konkretnej, może być to typ 450 jaki i 750 z jednej i drugiej wyjdzie świetny chleb 🙂
Agata Debiutantka napisał
Zakwas dojrzał! Zrobiłam już chleb codzienny kilka razy i chleb "chleb" 🙂 wszystko cudnie wychodzi z Twoich przepisów, mąż się uzależnił chyba trochę. Tylko za każdym razem chlebki (a wcześniej i bagietki) pękają mi bardzo, na górze i po bokach robią się głębokie bruzdy - można temu jakoś zapobiec? W sumie są urocze te pęknięcia, ale bardzo niepraktyczne... Jeszcze jedno pytanie: czy garnek gliniany z pokrywką (rzymski) nada się do pieczenia chleba?
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że wszystko Wam smakuje, ale jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że się tak rozpiekłaś! Super!
Jeśli chodzi o garnek to oczywiście jak najbardziej nada się do chleba 🙂
W sprawie pęknięć przychodzą mi do głowy dwa pytania?rozwiązania.
-Czy chleb przed wstawieniem do piekarnika wystarczająco wyrósł? Bo jeśli nie, to po wstawieniu do piekarnika, kiedy chleb dostaje wysoką temperaturę chce jeszcze sporo wyrosnąć, ale temperatura odrazu "ścina" jego wierzch i nie pozwala na swobodne wyrośnięcie. Ciasto szuka miejsca i znajduje ujście górą lub bokiem.
-Lub może być to spowodowane zbyt "suchym" wnętrzem piekarnika. Może się tak dziać, kiedy jest zbyt mało pary wodnej podczas początkowego pieczenia chleba co skutkuje pęknięciami w tych miejscach, o których piszesz. Pierwszy i drugi punkt są ze sobą powiązane, chodzi o to, że bardzo wysoka temperatura szybko spieka skórę, a odpowiednia ilość pary wodnej ma zapewnić wilgotne środowisko, żeby chleb przez pierwsze kilkanaście minut mógł swobodnie rosnąć.
Tyle przyszło mi do głowy 🙂 Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą, wypróbuj. Jeśli byłby jeszcze jakiś kłopot to pisz będziemy szukać dalej 😉
Gorąco pozdrawiam 🙂
iza napisał
mam pytanie - jak uzyskać taki złocisty kolor, mi chleb wychodzi taki biały jak mąka, czy dodaje się może coś jeszcze?
Anna napisał
Izo, do chleba niczego więcej nie dodaję, chleb nabiera koloru podczas pieczenia i wiele zależy do piekarnika, mój przypieka za bardzo i chleb muszę zawsze przykrywać folią aluminiową aby się nie spalił:) Jeśli u ciebie jest bardzo jasny, to może być wina piekarnika, być może musisz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę!? Pamiętaj, że chleb zawsze pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki. Możesz spróbować też pod koniec pieczenia (ok. 15 przed wyjęciem ) pomalować wierzch chleba roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka, może wtedy nabierze rumianego koloru:))) Wypróbuj może coś zadziała, pozdrawiam
Pyszne Kaprysy napisał
wygląda cudnie i na pewno też tak smakuje mniam 🙂
Anna napisał
Dziękuje:) jest bardzo, bardzo dobry, warto wypróbować:) pozdrawiam Ania