Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek "Pyszotka"

Aktualizacja: 5 kwi, 2021 · Opublikowany: 14 mar, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały formę obrazów, scen podobnych do rzymskich mozaik. Dziś już nie są tak bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze :).

Mazurek Pyszotka
Mazurek Pyszotka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Pyszotka, Pani Walewska
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany w razie potrzeby

Składniki na krem

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru lub do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła

Składniki na bezową pierzynkę

  • 4 białka
  • kilka kropel ulubionego olejku zapachowego opcjonalnie
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
  • 80 g rodzynek
  • 80 g suszonej moreli
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ciemna i biała czekolada do dekoracji może to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna

🔪 Instrukcje

  • Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
  • Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
  • Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
  • Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
  • Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
  • W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
  • Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
  • Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.

🍰 Pyszotka, Pani Walewska

Dziś mazurki przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle.  Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką, ale nazywany jest też Panią Walewską. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę na różnego rodzaju uroczystości i święta i za każdym razem, to proste ciasto zachwycało wszystkich, którzy go próbowali. Trudno się oprzeć i przestać na jednym kawałku! Nazywam to ciasto również, mazurek Pyszotka wersja na bogato! Jest w tym cieście mnóstwo bakalii i orzechów. Wszystko na bezowej pierzynce  polane czekoladą, a złamane smakiem lekko kwaśnego dżemu i przełożone delikatnym kremem budyniowym, mniam. Koniecznie spróbujcie!

📖 Przepis

Mazurek Pyszotka
Print Pin
5 z 4 głosów

Mazurek "Pyszotka"

Jeden z najlepszych mazurków!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany (w razie potrzeby)

Składniki na krem

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru lub do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła

Składniki na bezową pierzynkę

  • 4 białka
  • kilka kropel ulubionego olejku zapachowego (opcjonalnie)
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
  • 80 g rodzynek
  • 80 g suszonej moreli
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ciemna i biała czekolada do dekoracji (może to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
  • Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
  • Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
  • Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
  • Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
  • W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
  • Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
  • Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.
  • Smacznego!
Mazurek Pyszotka
Mazurek pyszotka

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    15 kwietnia, 2022 at 1:07 pm

    5 gwiazdek
    Wspaniały mazurek, zrobiłam go pierwszy raz i żałuję, że dopiero teraz, jest boski!!! Będzie u nas na święta i nie tylko 🙂 Dziękuję 😘

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 kwietnia, 2022 at 1:10 pm

      Dziękuję 🙂 To ciasto sprawdza się na wszelkie okazje, a na święta to pozycja obowiązkowa. Wesołych Świąt!!!

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    16 marca, 2013 at 4:55 pm

    Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem posmarowanym dżemem, masą kajmakową czy czekoladą. Twój wygląda bardziej jak tort w kosteczkach 🙂 Wspaniały 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 marca, 2013 at 7:35 pm

      Dziękuję:) a zakwalifikowałam to ciasto do mazurków z następujących powodów: kruche ciasto, dżem, mnóstwo bakalii, krem, który wykorzystuję również do klasycznej wersji mazurka:) bez wątpienia jest, to mazurek "Na Bogato" i naprawdę niesamowicie pyszny, zachęcam do wypróbowania! z pewnością Ci posmakuje:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  3. Eliza napisał

    14 marca, 2013 at 1:59 pm

    zdecydowanie pyszotka:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 marca, 2013 at 2:11 pm

      O, tak:)))

      Odpowiedz
  4. Antenka napisał

    14 marca, 2013 at 11:37 am

    wygląda obłędnie:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 marca, 2013 at 11:39 am

      Pyszny, to mało powiedziane:) właśnie go wcinamy:))Pozdrawiam słodko!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.