Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały formę obrazów, scen podobnych do rzymskich mozaik. Dziś już nie są tak bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze :).
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany w razie potrzeby
Składniki na krem
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru lub do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła
Składniki na bezową pierzynkę
- 4 białka
- kilka kropel ulubionego olejku zapachowego opcjonalnie
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo
- 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
- 80 g rodzynek
- 80 g suszonej moreli
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ciemna i biała czekolada do dekoracji może to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
- Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
- Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
- Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
- Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
- W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
- Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
- Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.
🍰 Pyszotka, Pani Walewska
Dziś mazurki przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle. Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką, ale nazywany jest też Panią Walewską. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę na różnego rodzaju uroczystości i święta i za każdym razem, to proste ciasto zachwycało wszystkich, którzy go próbowali. Trudno się oprzeć i przestać na jednym kawałku! Nazywam to ciasto również, mazurek Pyszotka wersja na bogato! Jest w tym cieście mnóstwo bakalii i orzechów. Wszystko na bezowej pierzynce polane czekoladą, a złamane smakiem lekko kwaśnego dżemu i przełożone delikatnym kremem budyniowym, mniam. Koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Mazurek "Pyszotka"
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany (w razie potrzeby)
Składniki na krem
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru lub do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła
Składniki na bezową pierzynkę
- 4 białka
- kilka kropel ulubionego olejku zapachowego (opcjonalnie)
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo
- 250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
- 80 g rodzynek
- 80 g suszonej moreli
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ciemna i biała czekolada do dekoracji (może to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna)
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
- Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
- Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
- Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
- Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
- W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
- Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
- Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.
- Smacznego!
Justyna napisał
Wspaniały mazurek, zrobiłam go pierwszy raz i żałuję, że dopiero teraz, jest boski!!! Będzie u nas na święta i nie tylko 🙂 Dziękuję 😘
Anna napisał
Dziękuję 🙂 To ciasto sprawdza się na wszelkie okazje, a na święta to pozycja obowiązkowa. Wesołych Świąt!!!
gin napisał
Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem posmarowanym dżemem, masą kajmakową czy czekoladą. Twój wygląda bardziej jak tort w kosteczkach 🙂 Wspaniały 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) a zakwalifikowałam to ciasto do mazurków z następujących powodów: kruche ciasto, dżem, mnóstwo bakalii, krem, który wykorzystuję również do klasycznej wersji mazurka:) bez wątpienia jest, to mazurek "Na Bogato" i naprawdę niesamowicie pyszny, zachęcam do wypróbowania! z pewnością Ci posmakuje:) Pozdrawiam Ania
Eliza napisał
zdecydowanie pyszotka:)
Anna napisał
O, tak:)))
Antenka napisał
wygląda obłędnie:)
Anna napisał
Pyszny, to mało powiedziane:) właśnie go wcinamy:))Pozdrawiam słodko!