Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady i likieru Malibu to wprost bajeczny deser. Zbliżają się święta, a to bardzo dobra okazja, żeby wypróbować przepis, z pewnością posmakuje Wam tak bardzo, jak i posmakował nam. Przepis jest bardzo prosty, babka zawsze wychodzi wspaniała, pamiętajcie tylko o tym, aby do pieczenia użyć dość dużej foremki na babkę lub dwóch małych, za pierwszym razem użyłam zbyt małej formy i część babki zeskrobywałam z dna piekarnika:) Gorąco polecam!
📖 Przepis
Babka kokosowa
Fantastyczna babka kokosowa bardzo wilgotna i niesłychanie smaczna.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych (szklanka = 250 ml)
- 200 ml drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
Dodatkowo na polewę z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki likieru Malibu
- kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania
Lukier
- soku wyciśnięty z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- około ¼ szklanki mleka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Formę z kominem (dużą około 2, 5 litra) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
- Do miski miksera włożyć masło i cukier, ucierać kilka minut, aż masa zrobi się puszysta i biała. Następnie dodawać do masy po jednym jajku, ciągle mieszając. Porcjami dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dolać mleko i wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia.
- Przelać do przygotowanej formy, piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka) opcja grzałek, góra - dół bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika chwilę przestudzić, wyjąć z formy.
- Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić dodać śmietanę i likier, połączyć. Polać babkę polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
- Jeśli wolicie polewę delikatnie kwaskową to proponuję, polewę lukrową, wystarczy wymieszać składniki (cukier puder radzę przesiać przez sitko) polać babkę i posypać wiórkami.
- Smacznego!
📋 Notatki
Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej!
Przepis podejrzałam tutaj🙂
Ewa napisał
Babka jest dobra ale bardzo tłusta. Częściowo pewnie dlatego, że jeszcze była trochę ciepła podczas degustacji. Kokos sam w sobie zawiera dużo tłuszczu. Cud, że nie zrobił się zakalec. O ile powtórzę, na pewno dam trochę mniej masła lub mniej kokosu. Może kokos w bio jakości nie był zbyt wysuszony, nie wiem. Dałam normalne mleko. Trzymałam się ściśle przepisu i czasu pieczenia (55min.)
Polewę zrobiłam z białka jednego jajka (domowe, – a żółtko dałam dodatkowo do ciasta), utartego z cukrem pudrem do gęstości kwaśnej smietany, pod koniec dodałam odrobinę dobrego rumu. To moja ulubiona polewa nie tylko na babki. Posypałam wiórkami kokosowymi. Do powtórki z nieznaczną modyfikacją.Pozdrawiam:-)
Anna napisał
To jest bardzo duża babka to i masła ma sporo 🙂 Można ilość masła zmniejszyć do 200 g .
Wiórki kokosowe daję zwykle, a one są odtłuszczone i fajnie nasiąkają ciastem.
Mam nadzieje, że następnym razem będzie jeszcze lepsze 🙂
Betka napisał
Ciasto bardzo pyszne, niestety nie zdążyłam zrobić polewy bo już pół babki nie było. Polecam ☺
Anna napisał
Bardzo się cieszę 🙂 ja również je bardzo lubię! Pozdrawiam serdecznie.
megii013 napisał
Wygląda kusząco, ale pewnie by mi wyszedl zakalec, jak w przepisie jest maslo, cukier i jajka - utrzeć to się równa zakalec. Może te pół łyżeczki wody uratowało, hmm, kusi mnie strasznie..
Anna napisał
Megii nie bardzo rozumiem o czym mówisz? Jeśli kusi Cię ten przepis to gorąco polecam, bo babka jest pyszna! Postępuj według wskazówek powyżej, a ciasto się uda! W przepisach na ciasta ucierane ważna jest temperatura składników masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, to cała tajemnica udanych "wypieków ucieranych" 🙂 Jeśli zdarzyłoby się, że masa zaczyna się rozwarstwiać można uratować ją stawiając miskę z ucieraną masą na garnek z gotującą się wodą i chwilę ubijać na parze, powinno pomóc. Pozdrawiam gorąco 🙂
Veronika napisał
Bardzo lubię kokosowe wypieki, sprawdzi się na świątecznym stole 🙂
Anna napisał
O tak, jest idealna na Wielkanocny stół 🙂