Wegetariańskie "pulpety" przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to będzie wspaniały pełnowartościowy posiłek. Medaliki można również podać na zimno jako przekąska z różnego rodzaju sosami, świetnie smakują z sosem tatarskim. Z masy możecie również przygotować większe kotleciku i po usmażeniu podać je w bułce, będzie wspaniały wegeburger. Medaliki warzywne z sosem pomidorowym będą wyśmienite nie tylko na obiad sprawdzą się też na przyjęciu, grillu czy pikniku. Jeszcze jedno słowo o sosie, sos jest dość ostry, ale możecie przygotować go w wersji łagodnej, po prostu pomińcie chili.
📖 Przepis
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
Wegetariańskie medaliony idealne na obiad.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na medaliony
- 150 g białej kapusty (bardzo drobno poszatkowanej)
- 1 średnia marchew (starta na drobnych oczkach)
- 1 mała cebula
- 450 g ryżu już ugotowanego (użyłam kolorowego)
- ½ dużej czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżki natki piertuszki (posiekane)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej (w razie gdyby masa była zbyt rzadka)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Składniki na sos
- 500 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 garść orzeszków ziemnych (pokrojonych)
- sól (do smaku)
- cukier (do smaku jeśli pomidory będą kwaśne)
- 1 garść natki piertuszki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
🔪 Instrukcje
Wykonanie sosu
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilkę, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Sos gotować na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji. Przed podaniem dodać posiekane i uprażone orzechy, posypać natką pietruszki, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
Wykonanie medalionów
- Do miski wrzucić wszystkie rozdrobnione warzywa, jajko, mąki, przyprawy i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować małe kuleczki, delikatnie spłaszczyć tak, aby powstały medaliki. Smażyć na oleju, aż nabiorą brązowo-miodowego koloru.
- Usmażone medaliki podać w gorącym sosie pomidorowym.Smacznego!
Lena napisał
Smaczne, ale nie było mowy o lepieniu kuleczek, składniki rozsypywały się w dłoniach niestety. Wsypałam do sosu i miałam risotto 😉
Anna napisał
Hmm, być może ryż był zbyt sypki (mało kleisty, lub za słabo ugotowany) w takim przypadku trzeba było dodać jeszcze jedno małe jajko i trochę tartej bułki, na pewno skleją się, jak trzeba 🙂
witaminkaa napisał
Koniecznie skorzystam z przepisu na grillu:-) Pozdrawiam!
Anna napisał
Gorąco polecam! Są świetne 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.