Bezglutenowe wypieki są wielkim wyzwaniem i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie, a efekt pracy poniżej przedstawiam poniżej 🙂 Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru, czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka o smaku kokosowo - migdałowym z suszoną żurawiną wspaniale smakują i w niczym nie ustępują klasycznym ciasteczkom. Polecam zrobić podwójną porcję, bo bardzo szybko znikają, szczególnie kiedy w domu jest sporo łasuchów 🙂
📖 Przepis
Ciastka bezglutenowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 50 g mąki z amarantusa
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 65 g wiórków kokosowych
- 80 g fruktozy
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g suszonej żurawiny
- 130 g mielonych migdałów
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Ciasto będzie dość klejące dlatego proponuję po wymieszaniu włożyć je do lodówki na około 15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Łyżką nabierać porcję ciasta wielkości orzechów włoskich lub średniej wielkości jajek. W dłoniach uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją tak, aby powstało płaskie ciasteczko, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 20 minut. Koniecznie wystudzić na kratce, po ostygnięciu są najlepsze.
📋 Notatki
Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt wilgotne, dodajcie więcej mielonych migdałów. Ciastka po spłaszczeniu można dodatkowo obtoczyć we wiórkach kokosowych. Ciastka po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Emma napisał
Ależ pysznie wyglądają te ciastka bezglutenowe 🙂
Anna napisał
Zapraszam do wypróbowana 🙂