Nadszedł wreszcie czas na zupę szczawiową, szczaw jest młodziutki, soczysty i nieprzerośnięty. Zupa jest bardzo prosta i szybka, ja lubię zmiksowaną wersję, czyli na gładko. Zabieliłam ją mleczkiem kokosowym (jesteśmy w fazie ograniczania nabiału), bardzo dobrze smakuje w tej wersji! Warto wypróbować, choć oczywiście oryginalnie zupę szczawiową zabiela się śmietaną. Jeśli chodzi o dodatki, to można zupę szczawiową podać klasycznie z jajkiem na twardo, chlebem najlepiej oczywiście żytnim lub ziemniakami. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Zupa szczawiowa
Prosta klasyczna zupa szczawiowa z małym egzotycznym akcentem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g młodych liści szczawiu
- 2 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 3 łyżki mąki
- 1 ½ l wywaru warzywnego
- 4 łyżki śmietany 18 % lub 4 - łyżek gęstego mleczka kokosowego
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- szczypiorek
- jajka ugotowane na twardo (dla każdego jedno)
🔪 Instrukcje
- Bulion doprowadzić do wrzenia. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tartce, dodać do wywaru, gotować do miękkości.
- Szczaw posiekać bardzo drobno, dodać do zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Zestawić zupę z ognia, zmiksować blenderem. Ponownie postawić na ogniu.
- W kubku dokładnie wymieszać mąkę z odrobiną wody, dodać do zupy i zagotować. Doprawić zupę przyprawami, pod koniec dodać śmietanę lub mleczko.
- Nalać porcję zupy na talerz, dodać jajko ugotowane na twardo, posypać siekanym szczypiorkiem.
- Smacznego!
W.K. napisał
Zupa jest przepyszna!!!!jeśli ktoś lubi zupy - kremy oczywiscie:-)
Anna napisał
Również tak uważam:) zupa jest pyszna, a jeśli ktoś nie lubi gęstych, kremów wystarczy, że doda więcej bulionu, zupa będzie równie dobra. Z pewnością w każdej postaci zdrowa:) Pozdrawiam