Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 100 g orzechów laskowych
- 20 g sezamu
- 50 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 7 łyżek cukru trzcinowego
- 12 łyżek dżemu rabarbarowego
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut ( końcówka hak )
- Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Orzechy drobno posiekać
- Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając
- Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliło
- Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g
- Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm
- Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon
- Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte
- Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce
- Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem pomalować roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka
- Piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki
- Po upieczeniu wystudzić
📖 Przepis
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 100 g orzechów laskowych
- 20 g sezamu
- 50 g wiórków kokosowych
- 1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 7 łyżek cukru trzcinowego
- 12 łyżek dżemu rabarbarowego
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut, końcówka hak.
- Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Orzechy drobno posiekać.
- Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając.
- Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło.
- Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g.
- Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm.
- Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon.
- Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte. Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce.
- Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem pomalować roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka.
- Piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wystudzić.
abbra napisał
Świetny przepis - bułeczki były pyszne ! Wczoraj wieczorem upiekłam, a do teraz dotrwała chyba jedna - reszta zniknęła 🙂
Anna napisał
Super! bardzo się cieszę, że tak smakowały u nas również cieszą się nieustającą popularnością w różnych wersjach smakowych 🙂
karmel-itka napisał
orzechy i rabarbar? intrygujące połączenie!
Anna napisał
O tak! To nowa kompozycja, a z dodatkiem świeżego, drobno krojonego rabarbau jeszcze lepsze:)
ladylaurabloq napisał
Wspaniale wyglądają,pozdrawiam.
Anna napisał
Teraz zrobiłam wersję z dżemem rabarbarowym i z kawałkami rabarbau, też pycha! a dzieci oczywiście wola z nutellą:) pozdrawiam