Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Spring rolls z łososiem

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 24 maj, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Spring rolls, świeże, soczyste i wiosenne danie z mnóstwem kolorowych chrupiących dodatków. Głównym składnikiem jest grillowany łosoś i dużo warzyw dla dodania niepowtarzalnego charakteru proponuję dip z cebuli w czerwonym winie z dodatkiem dżemu malinowego. Pyszne danie na obiad lub popołudniową przekąskę, do szkoły lub na piknik. Spring rolls to pożywny posiłek zawinięty w papier ryżowy, kształtem przypominają nasze Polskie krokiety. Trzeba przyznać, że są delikatniejsze i bardziej dietetyczne od naleśnikowej wersji i co ważne są bez glutenu. Polecam!

Spring rolls z lososiem
Spring rolls z łososiem

📖 Przepis

Spring rolls z lososiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Spring rolls z łososiem

Bardzo, bardzo dobre rollsy.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g łososia
  • 1 duża marchew
  • kiełki lucerny lub inne ulubione
  • rukola
  • ½ pęczek zielonych szparagów
  • liście botwinki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • cytryna
  • ocet balsamiczny
  • pieprz (do smaku)
  • 1 cebula (do smaku)
  • cukier
  • ocet winny
  • 100 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek dżemu malinowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łososia umyć, osuszyć natrzeć skórką startą z ½ cytryny, solą, pieprzem i odrobina imbiru. Łososia grillujemy na patelni grillowej, po upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia, kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać.
  • Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.
  • W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie pokroić na 7 cm kawałki.
  • Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny. Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka.
  • Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości.
  • Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem. Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać cukier i ocet winny, wymieszać.
  • Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na około 20 sekund, wyjąć i ułożyć na czystej suchej ściereczce, oczywiście, każdy papier moczymy osobno. Delikatnie zdjąć papier ryżowy ze ściereczki przenieść go na deskę do krojenia.
  •  Nakładanie składników zaczynamy od: rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny. Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety.
  • Podajemy z sosem cebulowo - winnym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera delikatnego słodko kwaśnego smaku.
Spring rolls z lososiem
Spring rolls z łososiem
Spring rolls z lososiem
Spring rolls z łososiem

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.