Zrobiłam malusieńkie jedno kęsowe mini pączki, które bardzo smakują dzieciom między innymi z powodu ich rozmiaru. Pączusie są świetne bardzo smaczne, choć mogą być niebezpieczne właśnie z powodu swojego rozmiaru. Sprawdziłam to na sobie i na własnych dzieciach niestety rozsądek wraca dopiero przy pustej misce:) Pączki smakują wyśmienicie w każdej wersji, posypane cukrem z nadzieniem z dżemu lub kremu czekoladowego albo po prostu polukrowane. Pączki robi się błyskawicznie, więc jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to wypróbujcie ten przepis, zapraszam do pieczenia!
📖 Przepis
Mini pączki
Szybki przepis dla zapracowanych.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 5 g soli
- 20 g mleka w proszku
- 12 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g smalcu (można użyć masła)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę wymieszana z jajkiem.
- Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę więcej maki.
- Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
- Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm.
- Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3,5 - 4 cm. Wycięte kółka ułożyć na pergaminie (przykryć wierzch ściereczką ) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rozgrzać olej lub smalec w garnku lub rondelku do temperatury 180°C.
- Pączki smażyć porcjami na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pączki można również nadziać dżemem lub kremem czekoladowym.
Hadjer napisał
Zrobilam paczusie I juz po godzinie zniknelo cala miska...Zrobilam dokladnie wedlog przepisu posy panel cukrem pudrem z waniliowym proszkiem.Sa po prostu nieziemskie I latwe w przygotowaniu szczególnie jesli posiadamy mixer.Dziekuje ze super przepis.
Anna napisał
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂
Justyna Siewiera napisał
Hej,Aniu 🙂 jagodzianki z Twego przepisu wyszły mi -bombowe:), dziś obiecałam sobie zrobić pączuszki...zobaczymy! pozdrawiam cieplutko!
Anna napisał
Justynko, słyszałam już o Twoim wypieku! Bardzo cieszę się, że smakowały:) Pączuszki są super! Polecam. Pamiętaj tylko, żeby ich nie spalić, one są malutkie i po chwili są już gotowe! Pozdrawiam.