Macie ochotę na coś pysznego, może sernik na zimno? Pogoda tropikalna za oknem i z pewnością nikt z Was nie chce spędzać wiele czasu w kuchni piekąc ciasta. W tej wersji wystarczy zmieszać składniki wstawić do lodówki, a po chwili chłodzenia można rozkoszować się smakiem pysznego sernika. Konsystencja jest idealna, delikatna i kremowa i nie przypomina on serników z serka homogenizowanego z dużą ilością żelatyny lub galaretki. Ten sernik jest bardziej jak mus delikatny i rozpływający się w ustach, polecam!
📖 Przepis
Sernik na zimno z truskawkami
Lekki serniczek na zimno.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 10 sztuk podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30 lub 30 %
- 5 łyżek łyżek fruktozy (lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej)
- 3 łyżki żelatyny
- skórka otarta z ½ cytryny i sok z niej
- około szklanki dojrzałych truskawek
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
🔪 Instrukcje
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia.
- Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć.
- Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej.
- Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając w masę.
- Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 ml do 400 ml, wystudzić. Po godzinie wylać zimną galaretkę na wierzch sernika, przykryć folią spożywczą, sernik schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
- Przed podaniem odciąć brzegi sernika do formy nożem, odpiąć obręcz, pokroić na porcje. Smacznego!
📋 Notatki
Sernik przechowujemy w lodówce, wyjmujemy z niej tuż przed podaniem:)
Patka napisał
mozna zamiast serka mascarpone uzyć sera białego z wiaderka ?
Patka napisał
a czym mozna zastąpić serek mascarpone ?
Anna napisał
Oczywiście można, ważne aby był gładki bez grude. Pozdrawiam
gin napisał
Zachwycający 🙂
Anna napisał
Polecam, smak przetestowałam na wielu osobach i bardzo wszystkim smakowało :))) pozdrawiam