Kolejny eksperyment, udany! Obiektem eksperymentu był chleba na zakwasie żytnim, tym razem z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Ciasto przygotowałam z mieszanki mąk żytnich dodałam również mąkę orkiszową i suszone owoce, które sprawiły, że chleb nabrał lekko słodkawego smaku. Przypomina troszkę chleb "turecki" właśnie z suszonymi owocami. Świetnie smakuje z serami, a dzieci najbardziej lubią z dżemem lub kremem czekoladowy. Przygotowanie chleba jest banalnie proste, wystarczy przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn. Następnego dnia rano dodać resztę składników, poczekać aż wyroście, upiec. Koniecznie spróbujcie jestem pewna, że wam również posmakuje!
📖 Przepis
Chleb żytni z żurawiną i morelą
Pyszny domowy chleb z dodatkiem suszonych owoców.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 200 g zakwasu żytniego
- 250 g wody
- 270 g mąki żytniej typ 720
Składniki na ciasto właściwe
- 300 g wody
- 1 łyżka soli morskiej
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 250 g mąki orkiszowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonej moreli
- Otręby do wysypania formy
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed położeniem się spać wymieszać składniki na zaczyn. Do dużej miski wlać wodę, zakwas dodać mąkę, wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na noc w ciepłe miejsce.
- Rankiem lub później, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając do wody, a następnie mąki, całość dokładnie wymieszać. Suszone morele pokroić, każda na 4 części, dodać wraz z żurawinami do ciasta, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 90 minut maksymalnie do 6 godzin.
- Formę o wymiarach 32 x 13 cm lub dwie mniejsze, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Ciasto wymieszać łyżka, następnie przelać do formy, wierzch chleba można spryskać olejem, przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie rosło około 40 minut ).
- Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie natychmiast wstawić chleb.
- Chleb pieczemy przez 35 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki, studzimy na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments